04 mei, 2011

"Er bestaan geen foute blogs"



Ter gelegenheid van VIJF JAAR BLOGGEN  vandaag een gastbijdrage van 
Stephan Okhuijsen - Sargasso's STEEPH

Er bestaan geen foute blogs

Hoe moet een goede blog er uit zien, was de vraag die Ellen me voor de voeten wierp. Ik zou er als semi-bekende blogger toch een oordeel over moeten hebben.

Nou, daar moest ik toch even een tijdje over nadenken. En dan nog kom ik vooral met zaken die ervoor zorgen dat een blog slecht is. Geen frequente updates bijvoorbeeld is geheel tegen de aard van een weblog. Maar ook het gebrek aan focus is fnuikend. De ene keer schrijven over de planten op het balkon en daarna een diepgaande analyse maken over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten is an sich niet slecht. Maar mensen volgen een blog meestal om een bepaalde reden. Wat variatie op een thema kan geen kwaad, maar vaak en ver afdwalen van de hoofdlijn verwart mensen.

Maar met dat soort opmerkingen schiet je als (beginnend) blogger natuurlijk weinig op. Dus toch maar een poging tot een paar goedbedoelde tips.

1. Blog over waar je hart ligt. Neem onderwerpen waar je je druk over maakt of waar je lyrisch over bent. Kies geen onderwerpen omdat je denkt dat anderen het wel leuk zouden kunnen vinden.
2. Maak een stuk of opiniërend (dus vooral een mening) of zorg dat een stuk goede onderbouwing heeft (meer dan in de gemiddelde krant). Maar wees voorzichtig met het mengen van opinie en feitenonderzoek.
3. Visualiseer waar mogelijk. Foto’s en plaatjes kunnen een verhaal tot leven wekken. Maar als er geen beeldmateriaal passend is, forceer het dan niet.
4. Trek je niets aan van individuele reaguurders. Luister wel naar signalen die vaak terug komen.
5. Blog niet als je dronken bent, geblowd hebt of net 10 prozac pilletjes achterover hebt geslagen. Laat die creativiteit over aan gesjeesde muzikanten. Anders heb je de volgende spijt.

Om vervolgens te zeggen dat je bovenstaande adviezen moet negeren. Het hele wezen van het ontstaan van goede weblogs zit hem er nou juist in dat men durfde te experimenteren en ver van de gebaande paden durfde te gaan.
*****

Geen opmerkingen: