01 juli, 2007

Blogpesterijen

Overgenomen van: http://www.mediadebat.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=83&Itemid=1

Vechten tegen de trollen, over anonieme reacties op internet
Maandag 2 juli MediaDebat in Zaal de Unie in Rotterdam over anonieme, veelal negatieve, reacties op het internet en de gevolgen daarvan voor de journalistiek.
Bert Wagendorp van de Volkskrant stopte met zijn weblog, vanwege de 'aanvallen in de rug, valse verdachtmakingen, op de man gespeelde vuiligheid en getreiter van halvegaren.' Kort daarna dreigde Charles Groenhuijsen zijn blog in de wilgen te hangen door 'de stroom donder-op-mails'. Ook Hanneke Groenteman en Francisco van Jole werden het mikpunt van 'trollen' op internet. Hoe gaan we hiermee om?

'Het is niet leuk te schrijven voor lezers die me uitkafferen en amper de moeite nemen argumenten aan te dragen (...)', schreef Charles Groenhuijsen, jarenlang correspondent in Amerika voor hete Journaal, in zijn weblog. Journalist en schrijfster Hanneke Groenteman kreeg scheldkanonnades te verduren op GeenStijl.nl, nadat zij in haar blog had verteld over een beroving waarvan ze 't slachtoffer was geworden. Francisco van Jole, van zijn kant, is achtervolgd door 'trollen' die hem met de dood bedreigen na kritiek op de 'reaguurders' op Geenstijl.
In tegenstelling tot Bert Wagendorp besloten Groenteman, Groenhuijsen en Van Jole toch te blijven schrijven. Maar waar ligt de grens? GeenStijl.nl zegt: 'Wat mensen denken, moet anoniem kunnen. Want dan zeggen ze tenminste wat ze echt denken.' Maar wat zijn de gevolgen voor de journalistiek van die anonieme - en regelmatig kwaadaardige - reacties op internet? Er zijn 'trollen' die er alleen op uit zijn om, door het anoniem verspreiden van laster op internet, iemand kapot te maken. En hoe gaan de media om met lezers die privacygevoelige informatie bekend maken?
Anonimiteit op het internet kent al jaren voor- en tegenstanders. In 1999 wilde de VVD anoniem websurfen strafbaar stellen, terwijl internet provider XS4ALL haar klanten via Freedom Network juist anonieme toegang garandeerde. Het recht op privacy stond bij hen voorop. De discussie heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld, maar nog steeds is er geen enkele consensus tussen voor- en tegenstanders. Een voor ons belangrijke vraag is wat de journalistiek hiermee aan moet, omdat ook steeds meer kranten online gaan en mensen (al dan niet anoniem) kunnen reageren. Steeds vaker halen incidenten met betrekking tot anonimiteit op het internet het nieuws.
Een MediaDebat dus over de vuilspuiterij die vanuit het gezellige webpubliek volgt op redactionele stukken of columns, en de vraag hoe hiermee om te gaan. Met Henk Blanken (adjunct-hoofdredacteur Dagblad van het Noorden), Dick van der Meer (plaatsvervangend hoofdredacteur Algemeen Dagblad), Arda Gerkens (Tweede Kamerlid SP), Johan Heslinga & Danielle Gordens (administrators op Fok!) en Mr. Anton Ekker (advocaat gespecialiseerd in mediarecht, uitingsvrijheid en privacy). Het debat wordt geleid door Francisco van Jole.
NB De redactie van GeenStijl.nl is uitgenodigd voor het debat, maar heeft er 'geen zin' in. De bezoekers van de site zijn van harte welkom in De Unie hun eigen mening te komen geven.

En van http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/937481.html#more

Nog een nachtje slapen, en dan is eindelijk het veelbesproken MediaDebat over anoniem reaguren. U weet wel, dat gezellige consumptiebonnen-congresje over terugpraters in de media en hoe daar mee om te gaan. GeenStijl werd ook uitgenodigd. Maar wij zijn er even niet. Want GeenStijl laat zich niet voorzitten door het doodzieke aapje Francisco van Jole. Wij komen alleen als er een fatsoenlijke debatleider wordt aangesteld. Stichting MediaDebat was Oostindisch doof voor ons voorstel en nodigde vervolgens de reaguurders van GeenStijl uit. Ook goed, whatever, dan niet. Maar nu komt het.
Een Amsterdams internet tv-kanaaltje genaamd Spreeksteen.tv nam de uitnodiging aan en diende een verzoek in of ze het debat mochten filmen. Stichting MediaDebat vond het aanvankelijk geen probleem. Tot Herr Voorzitter Francisco von Jole er van hoorde. En opeens mocht Spreeksteen.tv NIET meer aanwezig zijn. Simpelweg VERBOTEN. De jongens en meisjes van Spreeksteen begonnen daarop een felle emaildiscussie. Want het verbod stond immers lijnrecht tegenover het mission statement van de journalistieke navelstaar vereniging. "Stichting MediaDebat stelt zich tot doel het op gang brengen en faciliteren van discussies over werkwijze, vakinhoud en ethiek in het journalistieke veld. MediaDebat initieert en stimuleert de discussie over kwaliteit, betrouwbaarheid en diversiteit van journalistieke media, zowel binnen als buiten de beroepsgroep." Enfin, uiteindelijk kwamen de Chinese volksdemocraten van MediaDebat met de volgende voorstellen bindende gedragsregels. De camera dient een vast standpunt te hebben. Het publiek niet gefilmd worden. Er mogen geen vragen gesteld worden aan de debatleiding. Er mag niet aan het debat worden deelgenomen. U moet eigenlijk gewoon uw bek houden. Ziedaar het probleem in een notedop. Hun van de Oude Media willen gewoonweg niet dat U terugpraat. Spreeksteen.tv mailde trouwens ook met MediaDebat-deelnemer Henk Blanken met het verzoek of hij dan wellicht bereid was iets voor de camera te zeggen. Maar Blanken Wil Weer Niet. Wij wensen alle deelnemers aan het stalinistische toneelstukje getiteld 'MediaDebat' veel plezier morgenavond...

Nu is mij nieuwsgierigheid gewekt. Als eigenaar/(hoofd)redacteur van VERT-EL-SELS ben ik het aan mijn stand verplicht deze bijeenkomst bij te wonen. Het is tenslotte in mijn achtertuin. Ik zal mij wapenen met pen en papier om wat quotes te noteren. Zelf ben ik nog niet echt lastig gevallen met onwelgevallige reacties. Mijn blog geeft daar - volgens mij - ook geen aanleiding toe. Het is geen discussieforum en de onderwerpen wisselen te sterk van karakter.

Mijn blog heeft een gestaag groeiende, trouwe lezerskern, die ik bij deze (door het vet te drukken) heel hartelijk wil bedanken.

Toch heb ik een keer de moderator aangezet, iets wat ik iedere bloggende BN' er sowieso aanraad. Enfin, ik heb wel een mening over het probleem en zal dat morgenavond - mits ik daar een kans toe krijg - kenbaar maken.

2 opmerkingen:

Jan zei

je kunt natuurlijk ook mensen laten reageren die gechecked zijn.. een moderator noem je het?
In bloggersland toch al tijden gerbruikelijk?

Ellen ten Bruggencate zei

Dat zal best, Jan. Maar ik ben een amateur en laat mij door Blogger leiden. Hoe je het ook noemen mag of moet: ik houd graag even de regie over mijn eigen site in eigen handen, of men dat nou raar vindt of niet.