30 juni, 2007

Music at (en mosselen uit) sea

Vanacht heb ik nauwelijks geslapen. We zijn in Brouw en vanavond is het uitverkochte Music at Sea aan de gang. Rond 2 uur waren ze blijkbaar met geluidtesten begonnen, want ik lag te dreunen in mijn bed. De bastonen overheers(t)en: oordopjes hielpen niet.

Het concert was al snel uitverkocht. 55.000 Bezoekers leggen de gehele infrastructuur plat. Van Bruinisse tot de Brouwersdam stond het vanmiddag stil. De Brouwersdam is afgesloten en ook de aanrijroute vanuit Hellevoetsluis stond vast.

Je mag hopen dat je vanavond geen hartaanval krijgt of anderszins per ambulance afgevoerd moet worden. Schouwen Duiveland is afhankelijk van de ziekenhuizen in Dirksland en Goes. De traumaheli biedt op dagen als deze de enige way out.

Daarbij komt ook nog eens dat in het zuiden van ons land de vakantie begonnen is en onze oosterburen ook weer in grote getalen de Zeeuwse kust bezoeken.

Vanmiddag ben ik - in het kader van mijn afvalrace - naar Brouwershaven gelopen. Drie kilometer in een rustig tempo met iPodmuziek in mijn oren langs het Grevelingenmeer. Een heerlijke - weliswaar humide - wandeling. Na 45 minuten ontmoette ik manlief bij de visboer, waar wij geduldig ons beurt afwachtten tussen dertig andere vis - en fritesliefhebbers. De winkeliers spinnen garen bij evenementen als deze en dat gun ik ze van harte. De Brouwse slager heeft er deze winter de brui aan gegeven, omdat het voor hem niet rendabel was. We hebben nu alleen nog maar een Meermarktje, visboer en bakker. De snackbar en restaurants reken ik even niet mee.

Maar de geboorteplaats van Jacob Cats zag zwart van de mensen, die allen op de gefrituurde snacks en het goudblond gerstenat afkwamen.
Alle campings zijn volgeboekt, waardoor - op de bonnefooi gekomen - Duitse toeristen radeloos van boer naar boer rijden om een plekje te bemachtigen. Zelfs op de parkeerplaats van ons huisjespark willen ze (illegaal) staan. Veelal hebben ze een lange reis achter de rug. Uiteindelijk in Zeeland aangekomen belanden ze in een onwaarschijnlijk lange fiel en vragen zich af wat er aan de hand is. De jengelende kinderen zijn diep teleurgesteld omdat ze - vanwege het matige weer - niet naar het strand kunnen.
Het chagrijn slaat dan al gauw toe. On top of that zijn de weersverwachtingen voor de komende week allesbehalve zonnig te noemen.

En wij??
Wij steken op het ritme van de bas een mossel in ons mond.

Geen opmerkingen: