24 september, 2007

De Joustraboys

"Door de islam op scherpe wijze te kritiseren wordt radicalisering onder moslims juist in de hand gewerkt. Uitlatingen zoals die van PVV-leider Geert Wilders 'kunnen individuen die op de rand van geweld staan, het laatste duwtje geven."

Zo stelt Tjibbe Joustra - hoofd terreurbestrijding - in het AD. Het gehele artikel: http://www.ad.nl/binnenland/article1684735.ece

Hoofdredacteur Arendo Joustra (familie van?) had al eerder in zijn eigen blad opgeroepen tot matiging van toon.

"Het debat over de islam stuurt de discussie de verkeerde kant op. Tegelijk vervreemdt het de hier wonende moslims. Een aanval op je geloof is altijd een persoonlijke aanval. Dat kunnen wij uit onze geschiedenis leren en behoort niet voor niets tot de Nederlandse opvoeding: niet over het geloof beginnen als je ergens op bezoek bent."
http://www.elsevier.nl/opinie/commentaren/asp/artnr/171391/index.html

Vandaag kon een reactie van Leon de Winter - op Tjibbe Joustra - niet uitblijven.

"Deze man lijdt aan beroepsdeformatie. Een terreurbestrijder die dergelijke opvattingen erop na houdt, is de weg kwijt. (Tjibbe) Joustra's ideeën zijn veel gevaarlijker voor onze rechtsstaat dan tien Wildersen bij elkaar."
http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/171539/weblogid/59/index.html

Joustra 1 vindt dat een scherp debat niet meer gevoerd mag worden. De zoveelste oproep tot toon matigen. Zwichten voor de dreiging van geweld, heet dat volgens mij. Nog één anti -islamdruppel en de emmer loopt over. Zo komen we dus in de (wurg)greep van hen die het niet aanstaat.
Komen? Het is al zover. Nederlanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Inmiddels is het één voor 12.

Joustra 2 is het helemaal met 1 eens. Het is te hopen dat de hoofdredacteur van Elsevier zijn columnisten, journalisten en redacteuren aan het -door hen gekozen - woord laat.
Dat is een kostbaar recht. Hoe het geïnterpreteerd wordt is aan de lezer. Die mag er op zijn beurt ook weer op reageren.

Hard of zacht.

Geen opmerkingen: