15 september, 2007

Dreigement?

Heet van de naald, dit nieuws (1 uur geleden geplaatst). Laat ik mijn (boze) commentaar even voor mij houden totdat er wat meer bekend is. Het kunnen ook etters geweest zijn, die de boel op stang willen jagen.

Monument Theo van Gogh beklad met zwarte stift
AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Theo van Gogh in het Oosterpark in Amsterdam is door vandalen beklad. Op het beeld De Schreeuw staat met zwarte letters 'Al-Qaeda' geschreven. Dat liet de politie zaterdag weten.
Onder de tekst stond met zwarte viltstift ook de datum '27-11-2007' geschreven. Het is nog onbekend wie de tekst en datum op het monument heeft gezet.
Het beeld De Schreeuw staat aan de rand van het Oosterpark, dicht bij de plaats waar Van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord door een moslimfundamentalist. Het 4,5 meter hoge stalen monument is ontworpen door Jeroen Henneman en heeft de vorm van een gezicht dat aan de ene kant schreeuwt en aan de andere kant een gesloten mond toont. Het verbeeldt de vrijheid van meningsuiting.
Het beeld werd in maart van dit jaar onthuld. Op het laatste moment probeerde een bewoonster in de buurt van het park de plaatsing van het kunstwerk nog te verhinderen. Ze vreesde dat het beeld zou leiden tot verstoring van de openbare orde. De Amsterdamse sleepte het stadsdeel voor de rechter, maar ze verloor de zaak.
****
Eerder vandaag kwam mij o.a. onderstaand bericht onder ogen. Dan denk ik meteen weer aan 2/11/2004. De link is gauw gelegd.
Fatwa voor cartoonist
Degene die de Zweedse cartoonist Lars Vilks om het leven brengt, krijgt van Al-Qaida een beloning van 70.000 euro. De moordenaar ontvangt er nog een premie bovenop als de tekenaar wordt afgeslacht 'als een lam'.In een boodschap op internet heeft Al-Qaida leider Abu Omar al-Baghdadi dat wereldkundig gemaakt. Hij roept alle moslims op de cartoonist deze maand tijdens de Ramadan uit de weg te ruimen."Van nu af aan roepen we een ieder op het bloed te laten vloeien van de Lars die onze profeet durfde te beledigen", aldus al-Baghdadi.Mohammed hondDe tekenaar zou dood moeten omdat hij volgens al-Baghdadi een beledigende tekening van Mohammed heeft gemaakt. Hij had de profeet afgebeeld als een hond.Het Zweeds blad Nerikes Allehanda drukte de cartoon vorige maand af. De spotprent leidde tot veel commotie in onder meer Iran, Pakistan en Afghanistan.De Zweedse diplomatieke vertegenwoordiger in Teheran werd ter verantwoording geroepen.Vorig jaar wond de moslimwereld zich ook al vreselijk op over een cartoon over Mohammed in een Deense krant.Zweedse bedrijvenDe Al-Qaida-leider dreigt tevens Zweedse bedrijven aan te vallen als Zweden zijn excuses niet aanbiedt voor de tekening van de cartoonist.
"We weten wel hoe we ze zo ver kunnen krijgen de tekening in te trekken en excuses aan ons aan te bieden. Ze kunnen erop wachten hoe wij hun economie zullen treffen en hun enorme bedrijven zoals Ericsson, Volvo en Ikea."
****
Ik ben toch heel benieuwd naar de reactie van de PvdA-politici.
"Ach maar het is iets dat niet in ons land speelt. Waar maak ik me nou toch druk om?"

6 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Het was een kwestie van tijd toch voordat iemand dit zou doen? (Was het beeld niet extra hoog gemaakt om dit zo lang mogelijk te voorkomen?

Het beeld van Gerard Reve was geloof ik al enkele weken na 'opening' beklad. Dus dit is toch wel een record!

Ellen ten Bruggencate zei

Ja. Ik denk overigens wel dat men op zijn hoede was en dat de (eerste)besmeuring daarom "zo lang" op zich heeft laten wachten. Ik vind het altijd zo'n laffe daad. Monumenten - ter nagedachtenis - vernielen, bekladden. Jouw voorbeeld, Auschwitz, Kamp Vught, noem maar op.

Anoniem zei

Het was ironisch bedoeld...

Ellen ten Bruggencate zei

Dat had ik uit je laatste zin wel opgemaakt. Maar het journaal maakte een insinuerende opmerking "dit is de eerste keer dat het beeld is beklad".
M.a.w...............

cableclair zei

Wat!?
Wat een krankzinnig gedoe allemaal. Ik vond het vroeger alleen maar sneu als mensen geen gevoel voor humor hadden en zich snel beledigd voelden, maar tegenwoordig is het gevaarlijk.