12 augustus, 2008

Vliegrecht

********************
KLM voor de rechter om weigeren ticket

SCHIPHOL - De rechter gaat bepalen of in ons land zonder beperkingen de vele honderden euro's goedkopere vliegtickets uit het buitenland kunnen worden gebruikt.
De KLM boycot van passagiers, die met een in het buitenland gekocht ticket hun vlucht op Schiphol beginnen, heeft een storm van protesten veroorzaakt.
De passagier, die op Schiphol is geweigerd voor een vlucht naar Manilla, omdat hij vanuit Antwerpen naar Schiphol de auto nam en niet de trein, die was inbegrepen in de KLM ticket, weigert de aangeboden volledige schadevergoeding van het reisbureau. Hij geeft voorkeur aan een uitspraak van de rechter.


In de reis- en luchtvaartwereld wordt met spanning op het vonnis gewacht. Als de rechter de KLM opvatting afkeurt betekent dat de vele honderden euro’s goedkopere KLM tickets kunnen worden gekocht in onder meer Duitsland en Belgie, zonder dat de reis ook gedwongen in de landen moet beginnen.

De KLM kreeg gisteren in de stroom reacties van lezers het verwijt geen oog te hebben voor de open grenzen. Waarom een KLM vlucht vanuit Belgie of Duitsland, nota bene via Schiphol, honderden euro’s goedkoper is, wordt niet begrepen.

KLM topman Peter Hartman, die zelf al enkele jaren pleit voor een EU luchtruim, zonder grenzen, voert aan dat van een dergelijke overheidsmaatregelen alle maatschappijen gelijkelijk profiteren.

“Wat de ticketprijzen betreft wordt in het buitenland met andere maatschappijen op het scherp van de snede geconcurreerd om passagiers naar Schiphol in onze vliegtuigen te krijgen. We mogen met die concurrenten op straffe van hoge boetes nu eenmaal geen afspraken over de ticketprijzen maken”, zei hij gisteren vanaf zijn vakantieadres tegen deze krant.

Vliegreizen boeken in onze buurlanden is met de invoering van de tickets taks zeer populair, omdat toch ook zonder de tax al veel goedkopere buitenlandse tickets nog voordeliger zijn geworden.

Advocaat mr. Pim de Vos, gespecialiseerd in reis- en luchtvaartzaken luchtvaart is ook zeer benieuwd naar een rechterlijke uitspraak. Hij betwijfelt niet alleen of de KLM vervoerswaarden in deze kwestie wel van toepassing zijn. De reisjurist vraagt zich af of bij dit soort grensoverschrijdende tickets wel duidelijk op de voorwaarden wordt gewezen of dat die alleen maar in de kleine lettertjes staan.

“Ik vraag me ook af of de voorwaarde waarop KLM zich beroept bij de rechter wel overeind blijft. Voor de consument “onredelijk bezwarende bedingen” kan de rechter vernietigen”, aldus de “reis-advocaat”, zijn verbazing en afkeuring uitspreekt over het rigide beleid van luchtvaartmaatschappijen.
Bron: de Telegraaf

Ook ik kijk met grote belangstelling uit naar de uitspraak van de rechter.
Wij kochten - toen we nog in Zeeland woonden (jaren '90)- regelmatig tickets bij een Belgisch reisbureau, op dezelfde wijze als deze gedupeerde passagier.
Het inbegrepen treinkaartje (we hadden dan eerst naar Antwerpen moeten reizen, om daar op de trein naar Amsterdam te stappen) hebben wij nooit gebruikt. Gelukkig werd dat ook niet gecontrolleerd.

Nu iedereen op zoek is naar goedkopere (uit)vluchten, gaat de KLM er extra streng op toezien dat hun regels worden nageleefd.
Regels die volgens mij niet rechtsgeldig zijn.
Het is nu aan de rechter om te bepalen of de KLM haar passagiers mag/kan verplichten met de trein naar Amsterdam te reizen op straffe van vliegontzegging.

Ik neem in ieder geval mijn petje af voor deze Belgische mijnheer die een schikking van de KLM afwees. Daarmee bewijst hij ons reizigers een grote dienst.

En ik hoop echt (ja, ik ben in deze rancuneus) dat de rechter een knoop in de hals van de Blauwe Zwaan legt, zodat die haar arrogante snavel eens een tijdje houdt.

Geen opmerkingen: