01 december, 2009

MiNEEretten

****************************************
Zwitserland heeft zichzelf in de houdgreep.

Confoederatio Helvetica, Schweizerische Eidgenossenschaft, Confédération suisse, Confederazione Svizerra, Confederaziun Svizra heeft zichzelf in een penibele situatie gemanoeuvreerd. In het democratische Alpenland wordt om de haverklap een referendum gehouden.

Hoewel, democratisch?
Kleine geheugenopfrisser: 1971 - invoering van het vrouwenstemrecht.

Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting. Als referenda daaronder vallen, dan ben ik vóór referenda.

Maar blijkbaar zitten er ook haken en ogen aan. Je kunt namelijk je eigen wet in de weg gaan zitten. Hoe moet dit er nu straks in komen te staan. "Minarettenverbot!!?"

Dat klinkt lekker democratisch.

De Zwitsers tonen via dit referendum openlijk hun angst voor een godsdienst. Met het verbod op meer minaretten hopen zij de islam te beteugelen.

Mag/moet ik dat kortzichtig noemen?

Nu de verontwaardiging losbarst komen de twijfels en de angst voor wraak. Denk je je angst te hebben weggestemd, sluipt het toch weer via de Gotthardtunnel binnen.

Wintersporters kunnen de komende maanden rekenen op lange files bij de grenzen.
*****************************************************************************

2 opmerkingen:

Bert zei

Minarettenverbod .... nou, dat zal me wat helpen tegen de radicale islam! Ik vraag me trouwens af of dit verbod te handhaven is. Zwitserland is dan wel geen lid van de EU, maar ik neem toch aan dat het diverse internationale verdragen heeft getekend. Een minarettenverbod lijkt me in strijd met bijv. de vrijheid van godsdienst ....

Cheers uit de UK

Ellen ten Bruggencate zei

Het Europese Hof voor de Rechten v.d. Mens in Strassbourg kan roet in het eten gooien - maar die lopen 100.000 zaken achter.

Uit Trouw: In Europa zijn gelukkig veel mechanismen om discriminatie te bestrijden. Zo strookt het minaretverbod mogelijk niet met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat Zwitserland heeft onderschreven. Het in onze ogen onwenselijke Zwitserse besluit moet dan ook zo snel mogelijk door het Europese Hof voor de Mensenrechten worden beoordeeld.