19 januari, 2011

Kokker-ellen (27) Parsnips


Onze Engelse gastheren schotelden ons met de kerst een ons onbekende groente voor: "parsnips."
Parsnips?
Nooit van gehoord.

En dus begon het gissen.

De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. 
"Knolletjes?" P. deed ook een duit in het zakje.

Vriend S. pakte zijn iPhone en ging zoeken.
Pastinaak.
Het was de ouderwetse groente pastinaak die een revival beleeft.

Overal kom ik de wortelachtige, op rettich lijkende, tegen.

Pastinaak is lekker, mits niet overcooked. 
Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep.

Receptje:
Chips van pastinaak uit de wok
Tussendoortje voor 2 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten
•1 kleine pastinaak
•ca. 3 dl olie of zonnebloemolie
•zeezout of kruidenzout


Bereidingswijze:
Boen de pastinaak goed schoon (of schil deze dun met een dunschiller). Schaaf ze met een Japanse mandoline of groenteschaaf in flinterdunne plakjes. Dep ze goed droog met keukenpapier. Verhit de olie in de wok tot ca. 160 graden C. Frituur de groente in kleine porties telkens ca. 4 minuten. Als de olie niet meer bruist is de chips krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout.
***********************

Geen opmerkingen: