10 april, 2011

Lekker toetje Pavlova


Voor een schaal vol Pavlova's/Meringues:
3 eiwitten
125 gram fijne suiker
3 druppels citroensap
200 ml ijskoude slagroom
200 – 250 gram frambozen, of nu er nog geen zomers fruit is een alternatief.

Verwarm de oven op 120 graden.

Klop de eiwitten in een brandschone kom, met een elektrische mixer schuimig. Voeg lepel voor lepel de suiker toe. Ga 5 minuten door met kloppen tot het schuim dik en glanzend is. Voeg op het laatst citroensap toe.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep de meringue in een spuitzak met een kartelmondje. Spuit op de bakplaat 4 cirkels van zo’n 4 – 5 cm doorsnede, met een opstaand randje, zodat bakjes ontstaan.
Schuif de bakplaat op de onderste richel in de oven.

Schakel de oven na 1 uur uit. Laat de pavlova’s rustig verder drogen in de afkoelende oven.

Klop de slagroom lobbig (beslist zonder suiker!). Vul de pavlova’s met de room en verdeel er de frambozen over.  

Soms vul ik ze (als dessert) met roomijs waarover mijn *roodfruitsaus gaat (of aardbeien) met een scheutje crème de framboise en een klodder ongezoete slagroom.

* In de nazomer: neem rood fruit dat u lekker vindt en dat zich makkelijk laat zeven (bosbessen, frambozen, bramen, rode bessen).
Kook het tot moes.
Zeef (tot droge pulp overblijft) en laat het afkoelen. Maak porties en vries de saus ongesuikerd in.

Voor gebruik: ontdooi de saus en breng het aan de kook met suiker (naar smaak).
Laat de saus (die naar mijn mening geen binding behoeft) afkoelen.
Ook lekker over vanillevla -of (griesmeel)pudding.*

Een makkelijk, feestelijk en overheerlijk dessert waar je van gaat schuimbekken. 
**********

Geen opmerkingen: