28 april, 2011

TROUW


Mijn moeder was heel erg tegen het na-oorlogse Trouw.

"Bruins Slot heeft Jan (haar verloofde - gefusilleerd in Vught op 9/8/1944 #EtB), Joop Smits (haar maatje - ook gefusilleerd in Vught #EtB) en mij op een weekend beloofd dat Trouw na de bevrijding niet zou blijven bestaan. Wij beschouwden Trouw namelijk als een verzetsblad en wilden niet van Trouw een politiek blad maken. (citaat uit een interview van 1950) 

Met het naoorlogse Trouw heeft Ten Bruggencate nooit iets te maken willen hebben. Tegen vrienden zei ze, het onverteerbaar te vinden 'dat anderen verdienen aan waar onze jongens voor zijn gestorven'.  (IM Mies ten Bruggencate - Trouw 29/1/2002)

Jammer voor mams, Bruins Slot hield zich niet aan zijn woord.
Trouw ging verder.

Toch denk ik dat ze de columns van Sylvain Ephimenco wel graag gelezen had.
Vooral deze, over Von der Dunk.

Geachte heer Von der Dunk. Laat ik allereerst mijn verontwaardiging kenbaar maken voor de laffe censuur die u onlangs heeft getroffen: Uw Arondéuslezing is op instigatie van de PVV afgeblazen. Daarin plaatste u de partij van Wilders in een context van nazisme en Tweede Wereldoorlog. Niet echt iets nieuws want dit doet u circa 365 dagen per jaar.

Overigens kunt u zeker niet van selectieve verontwaardiging worden beticht: ook andere partijen worden door u met de somberste jaren van de wereldgeschiedenis geassocieerd. Zo noemde u ooit Nederlandse christen-democraten een 'stel meelopers, karakterloze flapdrollen' met de 'collaborateursmentaliteit van 1940 van het CDA'. U vond ook: 'het enige wat de VVD wil, is gratis asfalt. Daarom hebben mensen in 1933 ook op Hitler gestemd.' Wilders is voor u het absolute kwaad, te vergelijken met de beruchte Adolf. Uw waarschuwing aan PVV-kiezers galmt nog in mijn oren: 'Wie nu nog achter Wilders aanloopt is net zo verantwoordelijk als de mensen die in de jaren dertig achter Hitler aanliepen.' Lees verder
*********

Geen opmerkingen: