04 juli, 2011

Crea-vega


Om te bepalen hoe goed een restaurant is kijk ik, sinds er een schoondochter is aangeschoven die vlees noch vis eet, eerst of er vegetarische gerechten worden aangeboden.
Vervolgens ben ik benieuwd wat de kok ervan brouwt.

Ik voel een soort plaatsvervangende schaamte wanneer R. verwachtingsvol de menukaart opent en alleen maar op vlees en vis stuit.

We zijn in Duitsland.
Sinds dit weekend weet ik dat het voor een vegetariër een ramp is om ook hier lekker te eten (Frankrijk staat al in de top 10 van vega-onvriendelijke landen).

  Tenzij je een klasserestaurant als Sankt Peter - Brogsitter (even buiten Ahrweiler) opzoekt.
Dat hebben we zaterdag gedaan.
Er stonden geen vegetarische gerechten op de kaart, maar nadat onze schwiegertochter had verteld dat ze geen vlees, vis en paddestoelen (vanwege een allergie) eet kwam de chef met een voorstel.

Het was super.
Niet alleen waren de kunststukjes een lust voor het oog - ook het smakenpalet zat perfect in elkaar.


Gisteren gingen we gewoon eten.
Ons hotelrestaurant wist niet meer te bieden dan een omelet en een bakje sla.
Dus besloten we een straatje verder te gaan.

Inmiddels zijn we zo slim geen drankjes te bestellen voordat we weten hoe creatief de kok is.
Want dat is tenslotte waar het om gaat.

Het tweede restaurant had helemaal niets vegetarisch op de kaart staan. Dus vroeg R. of de kok een voorstel wilde doen.
Nee, dat wilde hij niet.
R. moest maar iets van de kaart nemen. De kok zou het vlees of de vis dan weglaten.
We stapten weer op.

In het derde restaurant lukte het wel - zij het ook minimaal.
Er was keuze uit één hoofdgerecht.
Toen de serveerster enthousiast allemaal vleesloze soepjes als voorgerecht begon aan te bevelen vroeg R. of de basis groentebouillin was.
De verbaasde reactie van de serveerster verraadde haar kennis van waren. Nul komma nul.

Ik vind het onvoorstelbaar - ja zelfs ergerlijk dat er culinair geen rekening wordt gehouden met speciale diëten.
Toon eens wat welwillendheid!

Het vegetarisch kookboek voor dummies op de keukenplank.
Is dat te veel gevraagd?
**********

Geen opmerkingen: