21 juli, 2011

Ziekenhuis - dodenhuis

***************************************************
Inmiddels zijn er vijfentwintig doden te betreuren in het splinternieuwe mega Maasstad Ziekenhuis (fusie van het Clara -en het Zuiderziekenhuis).
Nou ja - sinds september heeft het (voormalige Zuider)ziekenhuis te maken met de multiresistente bacterie Klebsiella Oxa-48.

Nu krijgt mijn Ikaziaatje al die bange en risico vermijdende patiënten te verhapstukken. Die worden eerst allemaal geïsoleerd.
Jezus mensen - wat een toestand. Het Ikazia is maar een klein ziekenhuis.

Ik ken het Zuiderziekenhuis goed. Te goed.
Mijn vader werd er te vaak met spoed opgenomen. Via ondergrondse tunnels werd hij met bed en al naar de Daniel den Hoed vervoerd voor onderzoeken.

Ik praat over eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Wij vonden het toen al een aftandse bedoening.
Paps kreeg na een zware operatie een levensgevaarlijke infectie en verbleef weken op intensive care.
Mijn moeder - zelf arts - vertrouwde het niet. Maar ze kwam niet door de gesloten gelederen heen, kreeg geen antwoord op "lastige" vragen en kon dus niets bewijzen. Het bleef bij een vermoeden.

Vorig jaar moest mijn echtgenoot chirurgisch behandeld worden. Kwaadaardige huidkanker.

"Nee, niet in het Zuider," riep ik. Traumatische herinneringen kwamen bovendrijven toen ik door die grauwe gangen liep. Ik plofte nog liever dan dat ik naar de wc ging.
Het (altijd in mijn tas aanwezige) flesje bacteriedodende gel, dat wat een aantal personeelsleden heeft nagelaten te gebruiken, ging leeg mee naar huis.

Vanavond zag ik een stotterende, naar vluchtroutes zoekende directeur die zijn excuses aanbood maar ontkende dat er blunders waren gemaakt.
De blunders werden hem nota bene op een presenteerblaadje overhandigd!!

Paul Smits is de bestbetaalde ziekenhuisbestuurder van Nederland. De totale beloning van Smits in 2010 bedroeg bijna vier ton (een bruto-inkomen 238.136 euro + een onkostenvergoeding van 28.800 euro + een bonus van ruim 90.000 euro).
Vijfentwintig doden, mijnheer Smits. En her -en der meegebrachte besmettingen!!

Het Maasstad Ziekenhuis is gebrandmerkt.
Levensgevaarlijk.

Er kleeft bloed aan de handen van slordig personeel. Dat bloed heet Klebsiella Oxa-48.
***********************************************************************************

Geen opmerkingen: