01 juli, 2011

De verkeerde lijn

****************************************
“Dr. Frank” (Frank van Berkum) was bij bij Knevel&Co.

Hij is boos. Boos omdat de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) blijft volhouden dat het Dr. Frankdieet niet wetenschappelijk bewezen is.

Internist Van Berkum wenste (of durfde) niet de directe confrontatie aan te gaan met gynaecoloog Cees Renckens, voorzitter van de VtdK.

Maar het verhaal van de dieetgoeroe rammelde als een lege maag.

Hij zal zich toch voor de tuchtraad van de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) moeten verantwoorden. Iedere zichzelf respecterende arts is lid van deze federatie die de belangen van artsen in Nederland behartigt.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het eiwitrijke – koolhydraatarme dieet werkt. Momenteel laat ik het graan ook even staan. Binnen drie maanden was er tien kilo af. Zonder honger, zonder lijden.

In de weekends zondig ik, wat gelukkig geen consequenties heeft.

Maar ik volg niet het Dr. Frankdieet.
Waarom niet? Nou ga dan maar eens naar de site van de dokter.
Ik vind - evenals de KNMG - dat dat niet past.

Ik doe Montignac, een methode die in de jaren negentig razend populair was, maar ook door wetenschappers minachtend bejegend werd. Het Montignac-dieet stelt dat je dik wordt van een combinatie van vet en bepaalde 'slechte' koolhydraten, maar staat het eten van fruit (waar ook suikers in zitten) en het drinken van wijn toe.

In de VS was het low carb dieet van Atkins op een bepaald moment een grote hit, mede dankzij Oprah Winfrey. En de voedingsindustrie haakte er razendsnel op in met low carb producten.

Ik vecht al sinds mijn pubertijd met en tegen overgewicht, maar ik ben geen expert. Weight Watchers, Sonja Bakker, noem ze maar op – ik ben er nooit aan begonnen.

Het is me duidelijk dat diëten een goede commerciële business is, waar ook Frank van Berkum een graantje van meepikt.
Een beetje veel graantjes volgens de KNMG. Dat vond Van Berkum niet aardig van de KNMG en heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Zo zielig – die Dr. Frank.

Voor wie het gedraai en gekonkel heeft gemist en graag wil zien (het begin met de eveneens “zielige” varkensboerin, die bijval van de dokter krijgt, is ook de moeite waard): hierbij de link naar het programma. Dr. Frank zit ongeveer op 40.20.

Ik hoop dat u zuurremmers bij de hand heeft.
****************************************************

Geen opmerkingen: