06 oktober, 2007

Veenbrand

Bankentrio zal bij ABN op eieren moeten lopen

door Rien Meijer
AMSTERDAM (DFT) - De definitieve eindstand laat nog even op zich wachten, maar de wedstrijd is gespeeld. Het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander heeft het maandenlange gevecht om ABN Amro gewonnen en komt volgende week met de precieze cijfers naar buiten. Maar in feite begint het échte werk nu pas. Het consortium, dat beloofde binnen 45 dagen na de overdracht met uitgewerkte plannen te komen, wacht een ’heel heftige job’. Het zal zowel klanten als goede medewerkers aan boord moeten zien te houden. Maar iedereen tevreden houden, lijkt op voorhand onmogelijk.


„Voor de werknemers begint de onzekerheid nu pas”, zegt vakbondsbestuurder Joop Hofland van De Unie. Hij wijst op de circa 7800 banen – op een totaal van 30.000 – die bij de samengevoegde Nederlandse bedrijven van ABN Amro en Fortis zullen verdwijnen. Veel mensen op het hoofdkantoor weten überhaupt nog niet waar ze terecht zullen komen. En dan is er nog het „cadeautje uit Brussel”, zegt Hofland, doelend op de voorwaarden die de Europese Commissie deze week aan Fortis oplegde.

Uit oogpunt van concurrentie moet pakweg een tiende van ABN Amro Nederland aan een ’internationale’ speler worden verkocht, waardoor naar schatting 800 tot 1500 werknemers wéér ergens anders naar toe verhuizen. Op het gerucht dat consortiumgenoot RBS zich inmiddels als koper zou hebben gemeld, werd gisteren niet gereageerd.

„De mensen zijn er momenteel nogal laconiek onder”, is ook Hofland opgevallen. Veel medewerkers wachten eerst de plannen van de nieuwe eigenaar af. Bovendien is het sociaal plan goed verzorgd bij ABN Amro. En met name de zakenbankiers in de Londense City blijven in elk geval tot de bonussen begin volgend jaar worden uitgekeerd. „Maar als straks de gevolgen echt duidelijk worden, zullen de emoties wel losbarsten”, zegt Hofland. Hij vindt het dan ook hoog tijd dat er voor de werknemers ’iets extra’s’ gedaan wordt. „Je hoort nu klachten als ’de aandeelhouders hebben gecasht, de top vult z’n zakken en Barclays krijgt z’n break-up fee van 200 miljoen euro, maar wat krijgen wij?’. Binnen het consortium is dit momenteel nog onderwerp van gesprek.

Nu zijn goede mensen schaars en het bankentrio heeft steeds aangegeven zoveel mogelijk talent aan boord te willen houden. Het Belgisch-Nederlandse Fortis wijst er graag op dat eerdere integratierondes in België goed verlopen zijn. „Maar ABN Amro is wel een stuk complexer en groter”, stelt analiste Renate Brand van FBS Bankiers, die wijst op de bekende cultuurverschillen. „Belgen zijn veel handiger in het politieke spel.” Bij Fortis zijn de Nederlanders grotendeels van het toneel verdwenen. Brand: „Ik ben benieuwd of zij zich deze keer staande weten te houden.”

En dan hebben we het nog niet over de klanten gehad. De volledig ontvlechting van Nederlands grootste bank zal zeker drie jaar in beslag nemen – een periode waarin de organisatie ’heel erg naar binnen gericht’ zal zijn, denkt Brand. „Dat zal enorm veel managementaandacht vergen en dat gaat ten koste van belangrijke strategische zaken zoals de positionering. Ik kan me voorstellen dat andere banken daarvan gaan profiteren.” Het (tevreden) houden van het personeel is volgens haar ook dáárom van groot belang.


Komt nog bij dat gefortuneerde en zakelijke klanten zó vertrokken zijn als zij zich niet meer thuisvoelen. Zo werd Fortis bedolven onder boze reacties toen het de sjieke merknaam MeesPierson besloot te schrappen. Het compromis – Fortis MeesPierson – is straks hopelijk ook acceptabel voor de welgestelde ABN-klanten. De ’gewone’ Nederlandse bankklant kan terecht bij ABN Amro, dat hier nu eenmaal in hoger aanzien staat dan Fortis. Al zal in het merk wel ’iets van Fortis’ terugkomen.

En dan moet de overgang aan de top nog tot ieders tevredenheid worden afgewikkeld. Saillant is de positie van ABN Amro-topman Rijkman Groenink, die lange tijd niets moest hebben van het bankentrio maar toch zijn diensten heeft aangeboden in de zogenoemde transitieperiode. Niemand gaat er echter van uit dat Groenink, na zijn blindedarmoperatie, nog lang op de bank actief zal zijn. Het consortium zal Groenink liever niet willen ontslaan, maar moet dan met een voor alle partijen aanvaardbare vertrekpremie komen. Ook hier is het dus op eieren lopen.
http://www.dft.nl/bedrijven/abn_amro/2260778/Bankentrio_zal_bij_ABN_op_eieren_moeten_lopen.html

Op eieren lopen?
Tot nu toe is Fortis als een olifant door de porceleinkast gedenderd en heeft een ravage aangericht. Medewerkers van AAB zijn moe en gelaten.
De - hierboven beschreven - rust in de tent is lijkt mij van tijdelijke aard.



Het is een veenbrand.

Geen opmerkingen: