27 oktober, 2007

Wing Bah

De laatste keer dat wij bij DE Chinees (Kantonees) van Rotterdam gegeten?
Dat was in de tijd dat eigenaresse Sjaan Baaj zich had teruggetrokken uit de zaak. Het personeel runde het - voorheen altijd volgeboekte, fenomenale - Oriëntaalse restaurant. Je reed er graag voor naar de Kaap.
Helaas werd het één grote desillusie. De zaak was leeg, vies en de bediening abominabel. We werden min of meer afgesnauwd.
Van de menukaarten kon je soep trekken. Het eten was niet zoals wij het ons herinnerden uit de gloriedagen van Wing Wah. Wij wisten toen waar het aan ontbrak: het professionele oog van Sjaan.

Er is nogal wat gedoe geweest eind 2005. Het restaurant werd op last van de burgemeester gesloten vanwege illegale werknemers. De goede naam van Wing Wah werd te grabbel gegooid.
http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article93040.ece

Gisteren probeerden wij het opnieuw. We schrokken van de buurt. Alle cafés (was al behoorlijk uitgedund) waren weg. Panden waren met planken dichtgetimmerd. Katendrecht - dat enorm te kampen heeft met harde criminaliteit - lijkt op een spookstad.

Maar Wing Wah is er nog. We werden allervriendelijkst ontvangen. Het restaurant dat op vrijdagavond voor een kwart gevuld was, zag er schoon uit. De dames wc, daarentegen, was ronduit smerig met kapotte kranen.
Prettig zijn de twee secties - roken en niet-roken - waar het pand voldoende ruimte voor heeft. De nieuwe menukaarten en de bijzonder attente ober, stemden ons hoopvol. Onmiskenbaar de hand van de teruggekeerde Sjaan, die echter niet dagelijks acte de presence geeft.

De loempiaatjes vooraf waren krokant en gevuld met dito groenten en kip.
Wij hadden beiden Ti-pan als hoofdgerecht genomen: P. inktvis, ik ossehaas.
"Pittig, zoet, maar vooral pittig", had ik gevraagd.
De aardige ober beval de kantonese versie aan. P. kreeg kauwgomwokkels in een saaie, lafzoete saus. Mijn ossehaasjes (€ 18,50) waren taai, vet en de saus was mierzoet. De scherpe nasmaak, waar ik om gevraagd had, kon ik niet gewaren. Ook was de mihoen smakeloos. Brrrr.

De brave ober bood ons een kopje koffie aan - waar wij vriendelijk voor bedankten - en beloofde beterschap.

De plannen voor Katendrecht zien er veelbelovend uit. In de komende jaren zal de wijk echter ingrijpend gerenoveerd worden. Oude huurwoningen zullen worden vernieuwd en tot koopwoningen worden omgevormd. De stijl van de meeste nieuwbouw projecten op Katendrecht doet aan Vinex wijken denken. Het schiereiland heeft nu al een groene kade met o.a. een wandelpromenade, een aanlegplaats voor de watertaxi en enkele openbare kunstwerken waaronder een beeld van Ketelbinkie. Begin 2008 zal passagiersschip De Rotterdam er aanleggen hetgeen de wijk een grote toeristische trekpleister moet maken. Vanaf het najaar 2007 zal een amfibiebus gebruik maken van het strandje op Katendrecht om een rondvaart door de Maas te maken.

Er komt een brug van Katendrecht naar Hotel New York (planning 2010). De brug landt op katendrecht tussen de Fenixloodsen aan het Deliplein. Die loodsen worden de komende jaren ingrijpend verbouwd. Bovenop de loodsen worden appartementen gebouwd en er komt een theater aan het water (planning 2011). In de zomer van 2007 was er sprake van om een kabelbaan van de Euromast naar Katendrecht te construeren, maar van dit plan is niets meer vernomen.

Ik hoop dat Wing Wah het overleeft en de kwaliteit weer op het peil van tien jaar geleden krijgt.

Maar dan moet er nu toch echt iets gebeuren. Met of zonder Sjaan Baaj.

Geen opmerkingen: