28 november, 2008

Appelmoes

Eén van de favoriete gerechten van P. is gebakken lever. We eten het zo'n vier keer per jaar.
Mijn moeder gaf er altijd appelmoes bij. Als werkende vrouw maakte ze het zichzelf makkelijk. Er werd meestal een blik of pot opengerukt.

Mijn groentevrouw verkocht mij vandaag een bijzondere moesappel (Goudreinet):
Malus domestica oftewel de´Rode Boskoop´.
Ze vertelde mij dat deze appel wordt gebruikt door oliebollenkramen voor de appelbeignets, door restaurants voor de appelmoes, maar dat het ook een heerlijke handappel is.
Bij het schillen had ik door dat ik kwaliteit in mijn handen had.
Niet alleen wat betreft de structuur, maar ik rook ook daadwerkelijk appel.

Met een klein scheutje water zette ik de pan met stukjes appel op een middelhoog vuur. Na twintig minuten kon ik er met een garde een prachtige compacte appelmoes van roeren.
Ja, er is appelmoes en appelmoes.

Vandaag kookte ik de lekkerste appelmoes die ik ooit heb gemaakt.
En er is niets meer over voor de dorst.

Geen opmerkingen: