26 november, 2008

Oversteken

*****************************
De Coolsingel oversteken is overdag nog wel te doen, mits je het zebrapad neemt. 's Avonds is het een levensgevaarlijke onderneming en kan je maar beter bij een verkeerslicht naar de overkant lopen. Het lijkt er op alsof rancuneuze automobilisten hun gram willen halen vanwege het vele stilstaan overdag.

Afgelopen vrijdagavond moest een 24-jarige Schiedammer de oversteek met zijn leven bekopen. Met lede ogen zagen wij vanaf de 28ste hoe politie en ambulance zich met het ongeluk bezig hielden.

Vanmiddag rond vijven stak een jonge vrouw in tegenovergestelde richting van mij het onbewaakte fietspad over. Ze werd gegrepen door een brommer. Het gebeurde op nog geen twee meter van waar ik stond. Het fietspad is zebraloos, dus feitelijk moeten de voetgangers wachten.

De vrouw had beter moeten (uit)kijken en de brommer reed misschien niet te hard, maar had zijn snelheid zeker niet aangepast aan de omstandigheden op de drukke Coolsingel.
Beiden maakten een behoorlijke smak, maar - na het zich later liet aanzien - kwamen zij met de schrik vrij.

In plaats van behulpzaam toe te schieten, vlogen omstanders de brommende jongeman bijna aan.
Ik bekommerde mij om het geschrokken meisje, dat alleen wat schaafwonden aan haar hand had.

"Godverdomme klootzak, je reed veel te hard".
"Als het mijn vrouw was geweest had ik je rotkop in elkaar geramt".
"Je zal boeten voor de gevolgen".
Etc, etc.

Ik probeerde tevergeefs de gemoederen te sussen. Vanwege de scheldpartijen over en weer barstte het meisje in een nerveus huilen uit.

Een oudere dame begon de jongen te vertellen wat hij moest doen wilde hij zichzelf "man" noemen. Een ander schold de vrouw uit voor "bemoeiteef".
Gelukkig maakte een patrouillebusje van de politie een eind aan het verbale geweld en werd de jongen bevrijd uit zijn benarde situatie.

Toen ik terugkwam van mijn boodschappen was het vuur gedoofd en zaten het meisje en de jongen vriendschappelijk in de warme politiebus.

Vraag is alleen: wanneer wordt de gemeente wakker.

Laat Rotterdams bekendste straat niet veranderen in Rotterdams beruchtste straat.

Geen opmerkingen: