11 november, 2008

Kokker - ellen (11)

Vandaag weer een "Crockpotrecept", want in de slowcooker gaat niets mis.
Nee, ik krijg niet betaald voor deze aanbeveling.
Mocht u er nog geen hebben: de feestdagen staan voor de deur. Ik weet dat "Het Kookpunt" ze in ieder geval verkoopt.
***************************************************
COQ AU VIN À L'IMPROVISTE.

Dit keer geen nauwkeurige maten.

Bij wildhandel Treuren in de Jonker Fransstraat kocht ik een "Poulet de Bresse" (oftewel een scharrelkip met smaak), die door de poelier in acht stukken verdeeld werd. Op mijn verzoek haalde hij ook het vel er af. Van "de troep" -die ik apart mee kreeg - trok ik een krachtige bouillon.

Ik had mij in verschillende kookboeken verdiept. Die gaven allen verschillende recepten.
Hoewel....................................er waren wel degelijke overeenkomsten: kip en rode wijn.

Eigenwijs als ik ben en totaal vertrouwend op mijn slowcooker kwam ik tot een combinatie van de interessantste ingrediënten.

De bodem van de aardewerken Crockpot bedekte ik met stukjes bleekselderij, wortel en vier sjalotten. Vastkokende aardappeltjes kunt u er ook aan toevoegen.
Daaroverheen spoot ik een reepje knoflook (zo handig, die tubes). Daarop legde ik de stukken kip en twee eetlepels provinciaalse kruiden.
250 ml. kippenbouillon, 250 ml. rode port en 400 ml. rode wijn lieten de kip zwemmen.

Houd u zich niet krampachtig vast aan deze maten!!. Minder of meer is ook goed.

Low: 9 uur
High: 5 uur.

Om 12 uur ging alles rauw de Crockpot in - wij gingen weg - kwamen om 6 uur thuis en op de gang kwam een heerlijk aroma ons tegemoet.
Ik haalde met een schuimspaan de kip uit de pan. De groente gooide ik weg, omdat wij niet van gekookte worteltjes houden. Maar dat is facultatief.

De wijnjus bond ik met allesbinder en maakte ik op smaak met zout en peper. Vervolgens ging er een doosje champignons bij - de kip ging terug en de deksel bleef er nog 15 minuten op (tot de champignons zacht zijn).

Coq au Vin is lekker met pasta, rijst, gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Wij dronken hier een heerlijk glas Pinot Noir bij (die ik ook in het gerecht verwerkt had).

Jammie!!!!

1 opmerking:

cableclair zei

Yum! Ik wil geloof ik ook zo'n crockpot.