09 november, 2008

Het staartje

*****************************
Excuses Boekestijn aan Rutte voor uitspraken

Tegen Maarten van Rossem zei Boekestijn dat de partijleider van de VVD, Mark Rutte, „geen ideeën” heeft.
„Schokkend” noemde Boekestijn dat gebrek aan ideeën. Ook vond het Kamerlid van de VVD dat Alexander Pechtold, partijleider van D66 „het fantastisch doet”, terwijl de VVD „domme fouten heeft gemaakt”. Boekestijn: „We hebben zo'n beetje alles fout gedaan wat we maar fout konden doen."


Het Kamerlid wist niet dat hij werd gefilmd. Het programma EénVandaag volgde Maarten van Rossem een week lang en zond de
reportage met het bewuste gesprek gisteren uit. Hoewel Boekestijn spreekt over „uit zijn verband gerukte citaten”, erkent hij onzorgvuldig te hebben gehandeld. Telefonisch heeft hij inmiddels uitgebreid zijn excuses aangeboden, zo laat Mark Rutte weten. „Hij is diep door het stof gegaan en ik heb zijn excuses aanvaard.”

Dat Boekestijn laatdunkend sprak over de ideeën van Rutte, is pijnlijk omdat de leden van de partij komende week op een partijcongres wordt gevraagd instemming te verlenen aan het beginselprogramma dat de liberale voorman heeft geschreven. Ook was het in de afgelopen maanden even rustig rond het leiderschap van Mark Rutte.

Boekestijn werd twee jaar geleden kamerlid. Hij baarde enig opzien door als portefeuillehouder Ontwikkelingssamenwerking de fractie te overtuigen van een pleidooi voor de halvering van de hulp.

Door het komende vertrek van fractiegenoot Hans van Baalen kwam Boekestijn in beeld om het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken over te nemen. Insiders in de VVD zeggen dat het na „deze blunder” niet meer waarschijnlijk is dat Boekestijn daar nog voor in aanmerking komt.
Volgens een van hen was het „genant” te zien hoe Boekestijn „een wit voetje” probeerde te halen bij Maarten van Rossem, zijn oud-collega aan de Universiteit van Utrecht. Van de Amerika-kenner is bekend is dat hij sinds 1960 PvdA stemt. Hij noemt zichzelf „links-liberaal”.

BRON

Vanmorgen - bij Harry Mens - classificeerde fractievoorzitter Rutte zijn partij als RECHTS. Eerlijk gezegd schrok ik daar wel van.
Later realiseerde ik mij dat Rutte een wanhopige poging doet om potentiële TON- en PVV-stemmers voor zich te winnen. Of terug te halen?

2 opmerkingen:

Foxx zei

Grappig, dat je zegt te schrikken van een opmerking dat de VVD rechts is. Dat was mij al bekend sinds 1972, het jaar waarin ik stemrecht kreeg.

Ellen ten Bruggencate zei

Uitzending gezien?

Ja, ik was inderdaad verbaasd en ik was de enige niet. Rechts liberaal, rechts van het midden: ja.