27 maart, 2011

Familiegeschiedenis


In 1885 vestigde zich in Broek op Langedijk Albertus ten Bruggencate (mijn overgrootvader). Hij was 23 jaar oud en afkomstig uit Almelo. Zijn reden om hier te komen zal zijn aanstaande vrouw Maartje Bak zijn geweest. Albertus was vrachtschipper. Zijn vrouw dreef een kruidenierswinkeltje.

In februari 1889 werden Albertus en Maartje de ouders van een zoon, die ze ook Albertus noemden. Deze zoon zou aanvankelijk ook vrachtschipper worden, maar in mei 1919 kreeg hij de mogelijkheid om de sluis in Broek te pachten. In die tijd was sluiswachter zijn best een lucratieve bezigheid. Een honderd schuttingen per dag was geen uitzondering en Albert stond dag en nacht klaar.

De passerende schippers, hadden vaak winkelwaren nodig. Albert ten Bruggencate voorzag hierin. Daarnaast voorzag hij ze van olie, smeermiddelen en andere scheepsbenodigdheden. Op een groot bord prees hij zijn waren aan.

Albert was een goed zakenman en kon aardig opspelen als iemand niet op tijd betaalde. Daarnaast had hij er echter oog voor dat een klant echt niet kon betalen. Dan was hij niet te beroerd om mee te denken aan een oplossing. Een in het oog lopend iets was Alberts T-Ford, die 'de hoge hoed' werd genoemd.
*********************

Geen opmerkingen: