31 januari, 2013

De broek van Maxima


 
Gisteren blogde ik dat ik Sylvain Ephimenco van Trouw zo'n geweldige columnist vind.
 
Vandaag laat ik zien waarom:

Wat de toekomst betreft vind ik juist dat de troonswisseling aanleiding moet zijn voor een nieuwe discussie over de monarchie. Ik heb de stellige overtuiging dat deze in zijn prehistorische vorm de eeuw niet zal overleven. Erger: ik vermoed dat het koningschap van Alexander de monarchie fataal zal worden. Net als historicus Hermann von der Dunk, gisteren in de Volkskrant, geloof ik dat Alex te zwak, te onzeker en te koppig is om dit loodzware ambt te vervullen. Zijn koningschap zal van incident naar incident hobbelen en daar kan geen Máxima iets aan veranderen.

Het eerste incident werd gisteren al door de NOS-camera geregistreerd. Gevraagd om een reactie zei Máxima dat ze het een enorme eer vond om Beatrix op te volgen. Omdat er zoveel verschillende versies waren van die (gecorrigeerde) woorden ben ik zelf aan nauwkeurig transcriptiewerk begonnen. Máxima: 'Het zal enorme eer om mijn schoonmoeder te kunnen volgen, natuurlijk. Het wacht ons heel veel, maar hele leuke, en nou voldoende werk.' Het Nederlands van Máxima is, na een verblijf van meer dan tien jaar, al angstaanjagend. Maar inhoudelijk weet je hoe de verhoudingen zijn bij het koningspaar.

Zij gaat Beatrix opvolgen, vindt ze, en het leuke werk wacht op haar ijzeren vuist. De broekdragende Máxima zal zwakke Alex helemaal overklassen en ze zal de komende premiers vreselijke hoofdpijn bezorgen. Vamos muchachos! Dit kolkende Latijnse bloed zal de nieuwe Evita naar de kroon stijgen en in haar jongste woorden ligt al de essentie van een coup besloten: don't cry for me, Hollanda!
******

Geen opmerkingen: