07 augustus, 2006

Ik vraag, Jan antwoordt.

On Fri, July 21, 2006 23:37, E. Frima wrote:
Geachte heer Marijnissen,

Onderstaand deel uit een interview met Penthouse heeft mij zeer geraakt. Ik moet erop reageren en doe dat op een persoonlijke manier.
Vraag: Hoe staat u tegenover de 'War on Terror'?
Marijnissen: "Terrorisme is iets van alle tijden en overal, en heeft vaak tot doel het de bezetter zo onaangenaam mogelijk te maken. In de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlanders hier gemeentehuizen opgeblazen om zand in de vernietigingsmachine van nazi-Duitsland te gooien - bij de burgerlijke stand stonden de joden geregistreerd. In het Midden-Oosten is het niet veel anders.
Het islamitische fundamentalisme, inclusief de terroristische tak, is een reactie op de bezetting van Palestina door Israël, op de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten, en op de steun van het Westen aan ondemocratische regimes in het Midden-Oosten.
Kijk, ik ben tegen geweld, maar het is toch wel een beetje dom als je niet kunt begrijpen hoe dat mechanisme werkt. "
Waarom vergelijkt U terrorisme met verzet? Ik vind daar nogal een verschil in zitten en U doet verzetsmensen uit de 2 W.O., zoals mijn moeder en haar vermoorde verloofde, enorm veel onrecht aan.
Sterker nog, ik vind het een onheuse vergelijking waarmee U mensen kwetst.
Bent U te rade gegaan bij oud verzetsmensen?
NL was een bezet land, met een ondemocratisch stelsel. Om de onderdrukking tegen te gaan kwam verzet tot stand, geen terrorisme. Verzet in alle soorten en maten, met en-of zonder geweld. Daarbij ging het erom de democratie terug te winnen, de bezetter eruit zien te krijgen. Terroristen vallen democratische landen aan, kidnappen vliegtuigen met onschuldige mensen, bedreigen parlementariërs en gekozen bestuurders en vermoorden journalisten, opiniemakers en mensen die hun nek boven het maaiveld uitsteken. Om maar iets te noemen.
Ik vergelijk de omgekomen verloofde van mijn moeder liever met Theo van Gogh, dan met een islamitische terrorist.
N.a.v. de moord op van Gogh ben ik gaan schrijven en put ik uit enorm veel informatie die ik over mijn moeder krijg aangereikt. Ik lees brieven die zij in de oorlog aan haar verzetsmakkers schreef en dat geeft een fantastisch beeld over die tijd en over hoe het verzet eruit zag.
Moedige mensen, geen helden, geen martelaren, maar jonge mensen die, op een vaak klungelige manier, hun leven in de waagschaal stelden om de vrijheid/democratie te herwinnen.
De oorlog heeft mijn moeder kapot gemaakt en dat heeft zijn uitwerking op mij niet gemist. Ik ben een 2e generatiekind tegen wil en dank, maar niet de dochter van een terrorist.
Mijn moeder was "Mies van Trouw" en mede dankzij haar en haar (omgekomen) makkers lezen wij nu die krant in vrijheid.
Ik word emotioneel en hou het hierbij.
Gelukkig ben ik in de gelegenheid mijn ongenoegen over uw uitlatingen kenbaar te maken, dat is mijn democratisch recht.
Ellen Frima - ten Bruggencate
---------------------------------------------------------------------
Beste Ellen,

Dank voor uw bericht.
Ik betreur het dat er misverstanden zijn gerezen over mijn opmerkingen in een recent interview dat onder andere ging om de ‘War on terror’.
Wat ik heb gezegd is dat onderdrukking en uitbuiting vroeg of laat tot verzet leiden.
Zoals uit de reacties blijkt is vaak afhankelijk van aan welke kant je staat of je spreekt van ‘verzet’ of iets anders.
Nelson Mandela was voor velen een verzetsheld, voor het apartheidsregime was hij echter een levensgevaarlijke ‘terrorist’.
De Duitse bezetter noemde de mensen in het verzet ook zo. Maar hier houdt de historische parallel dan ook meteen op.
Noch de SP noch ikzelf hebben ooit sympathie kunnen opbrengen voor de methodes van Hamas, Hezbollah en anderen voor wie een mensenleven blijkbaar weinig voorstelt. Wij hebben aanslagen die tot doel hebben zoveel mogelijk menselijk leed te veroorzaken altijd ondubbelzinnig veroordeeld.
Ik vind het erg vervelend voor de mensen uit het voormalig verzet dat een aantal van hen mijn vergelijking met het Midden-Oosten hebben opgevat als een gelijkschakeling. De vorm van het verzet hier was van een totaal ander karakter als de praktijken van bijvoorbeeld Hezbollah en Hamas. Voor het Nederlandse verzet heb ik de grootst mogelijke bewondering, zij deden wat anderen niet durfden: opkomen, met gevaar voor eigen leven, voor een door de Nazi's onderdrukte en vernederde bevolking en met name voor de Joodse Nederlanders, die door de nazi-horden werden gevangen, gedeporteerd en uitgemoord. Zij stelden niet zichzelf maar het belang van andere mensen voorop, en betaalden voor die solidariteit soms de hoogste prijs. Daarmee verdienen onze verzetsstrijders voor altijd ons respect.
Mocht ook maar één oud-verzetsstrijder mijn woorden anders geïnterpreteerd hebben dan vind ik dat heel erg. Ze zijn juist een van mijn grote inspiratiebronnen.

Met vriendelijke groet,
Jan Marijnissen
31 Juli
----------------------------------------------------------------
U ook veel dank voor uw antwoord, dat ik wel een beetje standaard vind maar gelukkig een iets ander licht werpt op die pijnlijke passage in het interview.
Heel anders reageerde mevouw Meulenbelt op een vraag die ik op haar weblog stelde.
Het was helemaal geen inhoudelijke, doch had betrekking op de censuur diezij voert op haar weblog.
Het was mij ter ore gekomen dat zij reacties weghaalt wanneer die haarniet welgevallig zijn. Nu U weet uit wat voor nest ik kom kunt U zich voorstellen dat ik daar wel opheldering over wilde hebben.
Ik heb haar alleen maar de vraag gesteld waarom zij bepaalde ingezondenstukken/reacties van haar site weerde en hoe het met de vrijheid vanmeninguiting zat. That`s all.
Een uur later was mijn vraag verwijderd, zonder enige uitleg.
Dat is je reinste censuur die m.i. niet bij de S.P. past.
"Waarom heeft U mijn vraag weggehaald?", typte ik vervolgens in.
Ook dat mocht niet en werd zonder tekst of uitleg gewist.
Ik moet U zeggen dat ik dat eigenlijk een schandalige gang van zaken vind. Natuurlijk is het haar site en als zij ervoor kiest om alleen meepraters een kans te geven is dat aan haar. Als dat haar manier van een debat voeren is, so be it. Maar geef mij dan wel even uitleg waarom ik er tot 2 keer toe afgegooid wordt.
Ik heb toch wel het recht te weten waarom zij dat doet, evenals al die andere bloggers.
Het geeft mij wel te denken hoe progressief zij denkt als visitekaartje van de partij. De partij waar ik op gestemd heb bij de laatste Eur. verkiezingen.

Hartelijke groeten
Ellen Frima
31 juli

Geen opmerkingen: