01 augustus, 2006

Reformatorische dictators

School mag leerling weigeren om tv.
(Novum) - Een reformatorische mbo-school in Amersfoort mag een leerling weigeren omdat zijn ouders thuis een internetaansluiting en televisie hebben. De aanwezigheid van de jongen ondermijnt de identiteit van de school. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald in een kort geding. De rechter oordeelt dat de school een toelatingsbeleid mag voeren dat steunt op de uitleg die zij zelf geeft aan religieuze normen.
De leerling, Thomas Roest uit Veenendaal, wil aan het Hornbeeck College de opleiding volgen tot onderwijsassistent. Om de school tegemoet te komen, hebben de ouders thuis een filter geplaatst op de internetaansluiting. De televisie willen ze houden.
Het gezin vulde als onderdeel van de toelatingsprocedure van de school een vragenlijst in en meldde dat thuis televisie en een internetaansluiting aanwezig zijn. De school stelde na een gesprek met de ouders vast dat de opvattingen over 'tal van onderwerpen die van wezenlijk belang worden geacht voor de identiteit van de school te ver uiteenlopen'.
Volgens het schoolbestuur gaat het om 'hoofdzaken die aan de kern van de identiteit van de school raken'. Daarbij wordt er onder meer op gewezen dat het zusje van Thomas wel eens een broek draagt, terwijl de school zich op het standpunt stelt dat met kleding het 'Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw' tot uitdrukking wordt gebracht.
De ouders vinden dat geen sprake is van fundamentele verschillen. Bovendien zouden ook andere leerlingen van de school en docenten de beschikking hebben over een televisie. De school ontkent dat niet, maar stelt dat het niet haar taak is om na te gaan of de vragenlijst naar waarheid is ingevuld. De rechter stelt dat niet duidelijk is dat andere leerlingen of docenten zondigen tegen de regels.

Bron: Trouw, de verdieping.

De uitspraak van deze rechter is weer een vrijbrief voor andere fundamentalisten.

Anekdote van mijn schoonvader die huisarts was in een paar gereformeerde dorpen op Walcheren.
Hij wordt bij een patiënt geroepen en belt aan bij het huis van de zieke boer. Niemand doet open, dus hij belt nogmaals. Weer tevergeefs.
Hij loopt om het huis naar de schuur en roept hardop "volk".
Er komt een reactie vanuit de schuur, waar de dokter de patiënt aantreft zittend voor een draagbare televisie. Mijn schoonvader kijkt de boer verbaasd aan waarop deze meteen reageert: de kerk verbiedt televisie in huis......................
Deze anekdote kwam direct bij mij op toen ik enkele weken geleden het programma "nu we er toch zijn" zag, waarin Eddy Zoey de gastvrijheid van gemeentes test.
Hij was in Aagtekerke (ZLD.
Hij belt ergens aan en een vriendelijke dertigster doet open. Ze schrikt v.d. camera, maar is zeer welwillend en toont zich zeer gastvrij.
Doch Eddy en zijn team mogen niet naar binnen. Daarentegen neemt zij ze mee naar een caravan achter het huis, geeft ze daar koffie en leutert er vrolijk op los.
Wij hadden het al direct door: geen tv in huis.
Na lang praten komt de aap uit de zwarte mouw. "Van de kerk mogen wij geen tv in huis hebben".
Op de slinkse wijze waar Eddy zo goed in is, lukt het hem toch om een kijkje in huis te nemen, zij het op de zolder.
Dicht bij God.

Geen opmerkingen: