07 oktober, 2006

Gouden kalf: zure melk

Na wekenlange speculaties over de omstreden prijzen, te vergeven tijdens het filmfestival te Utrecht, is dan toch mijn eindconclusie: Zwartboek heeft gewonnen.
Veel kenners hadden graag anders gezien, doch de jury besliste in het voordeel van de miljoenenproductie. Ik heb me er al eerder ktitisch over uitgelaten en wil niet in herhaling vallen. Natuurlijk moet ieder zelf een mening vellen en dat kan pas nadat je de film hebt gezien.
Op de foto staan de winnaar en verliezer elkaar op grote afstand de hand te schudden. Carice van Houten en Frank Lammers (hoofdrolwinnaars ) lijken er als een soort buffer tussen te staan. Natuurlijk was er achteraf niets aan de hand en werden de lelijke woorden (kutfilm) van afgelopen week met de mantel der liefde bedekt.
Ik blijf toch met een paar vragen zitten.
1. Waar gaat het de filmmakers nou om: een goede film zonder prijzen of een slechte film met prijzen?
2. Heeft de jury zich laten beïnvloeden door het feit dat Zwartboek als Nederlandse inbreng voor de Oscars is ingezonden ?
Tenslotte maakt een film met veel prijzen ook meer kans op een nominatie van de ultieme prijs in L.A.

Ik hield er in ieder geval een bittere nasmaak aan over: het was zuur voor Nachtrit en Ober. Films die ik U zeker wil aanraden.

Geen opmerkingen: