09 oktober, 2006

Strandgolf

Zo nu en dan speel ik golf.
Wanneer ik het te vaak doe, vind ik het niet leuk meer. Ik ben dus allesbehalve fanatiek, tot groot verdriet van man en zoon die zo dolgraag met mij aan hun zijde over de baan gaan.
Eén van de valkuilen, de bunker, probeer ik altijd te omzeilen. Iedereen probeert die te omzeilen, want het is een vervelende hindernis.
Nu vaart er toch iets merkwaardigs in de mens, nl. ze zoeken de grootste bunker van Nederland op (het Scheveningse strand), zetten een parcours (baan) uit ter lengte van een par 3 en leggen een paar kunstgrasmatten neer (zgn. afslagmatten en greens).
Op die loodzware baan wordt een wedstrijd gespeeld wat blijkbaar een unicum is, een wereldprimeur. Vervolgens worden daar happige, golfspelende BN` ers voor uitgenodigd en golfprofessionals. De nadruk leg ik op happig, omdat gisteren bleek dat deze publiekstrekkers zich graag en vaak laten fêteren. Gratis eten en drinken, daar zijn ze niet vies van.
De (arme) golfprofessionals werden niet vrijgehouden.
Enfin, het was prachtig weer en het volk keek onwetend doch geamuseerd toe hoe de spelers zich van hole naar hole door het mulle zand ploegden.
FORE (golfkreet voor sodemieter op) klonk het veelvuldig wanneer er weer een argeloze wandelaar dwars door de zo nauwkeurig uitgezette baan liep. Het was een wonderlijk, buitenaards schouwspel. Helaas lukte het mij niet de foto`s te uploaden, maar die volgen zeker.
Bij deze sta ik het toetsenbord graag af aan een kenner, een ervaringsdeskundige, die zelf deelnam aan dit spektakel.

Aangezien ik op een normale golfbaan veel moeite heb om mijn bal op het kort gemaaide gras te houden, ben ik voor het goede doel "Right to Play" overgestapt op zand. Naast een collega golfprofessional speelde ik gisteren met Theo Nabuurs, ook wel bekend als Mental Theo, in het zand . Vooraf kreeg ik diverse berichten van sceptische vrienden, dat ik me vooral niet moest laten misbruiken door Theo. Verder zou het een schande voor de sport zijn, dat zo iemand wordt toegelaten.
Ik heb zelden met een amateur gespeeld, die zo serieus met het spelletje bezig is als Theo. Hij golft nog geen twee jaar en heeft nu al handicap 18. Volgend jaar zit hij zeker onder de tien.
Hij speelde gisteren zelfs zo goed, dat hij mijn collega versloeg en winnaar in de catagorie BN' ers werd!
Mijn conclusie van een geweldige dag is als volgt: alle typisch Hollandse mensen, overladen met vooroordelen, hadden gisteren op het strand moeten zijn. Het vooroordeel over de “elitaire” golfsport werd daar stevig ontkracht. Wat is er nou burgerlijker, dan een dagje naar de pier van Scheveningen, kijkend naar mensen met een balletje en een stokkie, onder het genot van een kopje lauwe koffie bij Van der Valk.
Het vooroordeel betreffende een persoon als Mental Theo, kan ook de prullenbak in. Iemand die zo verslaafd is aan die kaksport, zit blijkbaar toch anders in elkaar. Hij kan ook nog wat anders, dan meisjes van zestien de string uit de broek vragen.
Ik heb een geweldige dag gehad. Jacob Frima

Geen opmerkingen: