01 oktober, 2006

Feijenoord, uitzichtloos drama

Vandaag werd mij een brief in de handen gedrukt die ik graag op mijn blog plaats omdat ik volledig achter de boze supportersvereniging van Feijenoord sta. Jammer alleen dat de brief niet ondertekend is.
Al eerder heb ik aandacht aan mijn cluppie besteed. Vandaag zat ik weer in de Kuip tijdens de wedstrijd tegen NAC.
Ik heb bewondering voor de meelevende, trouwe supporters met hun spandoeken en hun acties. Hun clubliefde kent geen grenzen. Chapeau!!
Het angstige, slechte spel van de Rotterdammers ten spijt, bleef het legioen op ouderwetse wijze achter hun club (lees spelers) staan. Zelf zat ik mij te verbijten over het wanhopig beroerde optreden van Koemans - elf.

Aangezien deze amateurtypiste (ik dus) dit lange epistel moest overnemen, staat zij niet in voor evt. typfouten.

Jorien van den Herik:

technisch wanbeleid - falend personeelsbeleid - financieel wanbeleid - misbruik organisatiestructuur - voorliegen en minachten supporters - 12% woekerrente rekenen aan feijenoord

Ruim 15 jaar is Jorien van den Herik nu de hoogste baas bij Feijenoord. En helaas verkeert onze club in vrijwel dezelfde situatie als bij zijn aantreden, ten tijde van de HCS-crisis: Feijenoord, volksclub van Geen Woorden Maar daden met haar unieke clubcultuur, trots van Rotterdam en verre omstreken, voelbalbolwerk met haar hondstrouwe Legioen en economische potentieel, met haar prachtige stadion en roemrijke geschiedenis....is onder eindverantwoordelijkheid van Jorien van den Herik verworden tot een kleurloze en kwaliteitsarme subtopper, die onder curatele staat bij de bond...

Deze zomer brachten Kuijt en Kalou ruim 20 miljoen aan transfergelden op. Veel supportes dachten dat er nu eindelijk wél geld was voor goede aankopen, omdat van den Herik de afgelopen jaren steeds beweerde dat Feijenoord financieel gezond was. Totdat de keiharde en ontluisterende waarheid nota bene door de media naar buiten werd gebracht: van de torenhoge transferopbrengsten moest per direct en noodgedwongen zo'n 15 miljoen euro worden gebruikt om een forse schuldenlast weg te werken, die de afgelopen jaren was ontstaan. Feijenoord had in 2005 een eigen vermogen van € 16.100.000,- negatief, waardoor de club onder curatele staat bij de bond. Niks financieel gezond dus, van den Herik heeft ons wat dat betreft jarenlang aantoonbaar voorgelogen!

Als klap op de vuurpijl heeft van den Herik, toen feijenoord in zwaren financiële problemen zat, de club geld geleend, maar wel tegen een (schrik niet) woekerrente-percentage van 12%! Een schandalig hoge rentevergoeding.
Het is onacceptabel dat van den Herik Feijenoord een dergelijk asociaal rentepercentage rekent terwijl de club in grote financiële problemen verkeert. Problemen waarvoor hij nota bene zélf eindverantwoordelijk is.

De vele schulden waarmee de club kampt, zijn mede het gevolg van falend personeelsbeleid: het onder goedkeuring van van den herik aanstellen van verkeerde mensen, die voor heel veel geld heel veel matige spelers hebben aangekocht, heeft geleid tot de financiële puinhoop waarmee we nu opgescheept zitten. Van den Herik (en niet de directie zoals hij beweerde) stelde Gullit en Wotte aan, gaf ook vooraf zijn goedkeuring aan al hun aankopen, draagt daarvoor dus ook verantwoordelijkheid, maar geeft zoals gewoonlijk alles en iedereen de schuld behalve zichzelf. Uit onderzoek van Kamer van Koophandelstukken, de statuten en de aandelenconstructie bij Feijenoord is echter gebleken dat dit wel degelijk met de fiattering van van den herik is gebeurd. Voor de meeste besluiten binnen Feijenoord is namelijk de formele goedkeuring van van den herik nodig. In tegenstelling tot wat hij zelf steeds beweert, houdt hij zich dus nog wel degelijk met de dagelijkse gang van zaken cq. beleidsvoering bezig. Opnieuw een leugen.

Van den Herik heeft de organisatiestructuur bij Feijenoord zó ingericht dat geen enkel orgaan hem formeel kan wegsturen uit zijn zelfbenoemde positie. Hijzelf bepaalt wie er samen met hem in de Raad van Commissarissen zitten en vervolgens is er geen onafhankelijke controle op zijn functioneren mogelijk. Van den Herik heeft dus alle macht binnen onze club!
Zowel voor het aanstelling- en personeelsbeleid, het technische en financiële beleid als ook voor de sportieve en financiële wantoestanden die daaruit zijn voortgekomen is uiteindelijk maar één man eindverantwoordelijk: Jorien van den herik!
Hij legt als eindverantwoordelijke echter zelf nooit verantwoording af, maar legt altijd de schuld bij (liefst vertrokken) directeuren, managers en trainers.

Een groot deel van het Legioen accepteert van den Heriks wanbeleid en de dramatische gevolgen daarvan niet langer . Maar daar heeft hij maling aan. Protesten worden minachtend weggewuifd. Zelfs als het Feijenoord Supporters Platform een Motie van wantrouwen tegen hem indient, legt hij deze doodleuk naast zich neer.
Zelfs als de officiële supportersvereniging - met haar ruim 25.000 (!) leden - het vertrouwen in de voltallige RvC opzegt en het vertrek van van den Herik en dat van zijn medecommissarissen (Scholten en Troost) eist, blijft hij aan. Zelfs als er aanhoudende massale protestacties worden georganiseerd tegen zoveel leugens, tegen het door hem gevoerde wanbeleid, tegen de ook nog eens door hem aan Feijenoord berekende woekerrente van 12% en zelfs als de supporters massaal roepen om zijn vertrek, legt van den Herik geen verantwoording af en zwijgt. En geeft zo opnieuw blijk van pure minachting voor onze supporters en onze prachtige volksclub Feijenoord!

Het is Feijenoord- onwaardig en onacceptabel!

Het wanbeleid van Jorien van den herik helpt de hele club naar de vernieling. En dat terwijl Feijenoord zo veel beter kan, zo veel beter verdient...het is tijd voor een nieuw bewind.

VAN DEN HERIK, WE PIKKEN HET NIET LANGER, HET IS DE HOOGSTE TIJD!

Jorien van den Herik is al geruime tijd niet meer gesignaleerd in de Kuip. Dat is begrijpelijk, maar geeft ook aan hoe serieus de zaken ervoor staan.
Een voorzitter hoort tenslotte iedere wedstrijd van zijn club in levende lijve te aanschouwen. Van den Herik communiceert alleen met zichzelf en wendt zich, via de media, tot het Legioen en een ieder die Feijenoord een warm hart toedraagt.
Zie mijn eerder column Wanbeleid (2 september).

Hierbij de link naar zijn brief (30-8) :
http://www.ad.nl/sport/article585566.ece

Geen opmerkingen: