17 juni, 2007

Cruise(under)control

Op mijn blog maak ik regelmatig melding van films die ik gezien heb. Wat mijn favoriete genre is weet ik eigenlijk niet. Het is makkelijker te zeggen waar ik niet van houd: science fiction.
Van een Spaghetti Western tot Simone Signoret: ik ben een liefhebber. Een goede inhoud/plot of een goede cast maakt mij al snel een blije filmbezoeker. Een combinatie van die twee maakt een film volmaakt en zal tot in lengte van dagen gezien worden. Zo heb ik ontelbare malen the Godfather bekeken. Ik kan bepaalde passages hardop meedreunen en toch ontdek ik steeds weer iets waardoor ik nog meer bewondering voor de makers krijg. Het gaat nooit vervelen.

Nu worstel ik mij door de 13-delige DVD- box van Theo van Gogh heen. Mijn geduld wordt op de proef gesteld en echt boeiend is het allemaal niet, ondanks het niet onverdienstelijke spel van sommige acteurs.

Carice van Houten - Neerlands trots op het toneel en witte doek - mag de wederhelft van Von Stauffenberg - gespeeld door Tom Cruise - spelen. Valkyre staat gepland voor 2008 en gaat over de mislukte moordaanslag op Adolf Hitler.
Nog voordat Carice gevraagd werd voor haar belangrijke rol was er al een controverse. De nabestaanden van de verzetsstrijder, kolonel Claus Schenk Graf Von Stauffenberg, zijn niet ingenomen met dit nieuws. Zij stellen zich ernstige vragen bij het Scientology-geloof van de Hollywoodacteur en vrezen dat Cruise de nieuwe film Valkyrie zal aanwenden als propagandamiddel voor zijn controversiële geloof.
Graaf Caspar Schenk Von Stauffenberg, de kleinzoon van Claus, vertelt dat "hij niets heeft tegen Tom Cruise" en gelooft "dat de acteur zijn werk strikt gescheiden kan houden van zijn geloofsovertuigingen".
"Ikzelf en andere familieleden maken ons echter zorgen dat de film zal gefinancierd worden door de sekte en dat Scientology via deze weg propaganda zal voeren. De familie Stauffenberg heeft spijtig genoeg geen inspraak hierin. Mijn grootvader is een historisch figuur", aldus de kleinzoon.

Ik ben geen Cruiseliefhebber. Hij komt niet van het imago "mooie jongen" af. Een boeventronie zal Tommyboy nooit krijgen. Dit in tegenstelling tot mijn favorieten Sean Penn en Benicio del Toro. Cruise speelde in een aantal films waarin geweld niet geschuwd werd, maar hij kwam nooit geloofwaardig gewond over. Films als "The Firm" en "A Few Good Men" werden gemaakt door keien als Gene Hackman en Jack Nicholson.
Een goed lezer zal inmiddels hebben opgemerkt dat ik van schurkenrollen - veelal in gangsterfilms - houd. Ik heb een zwak voor de fouterik. Misschien is dat mijn moederinstinct. Of het is de spanning die mij een kick geeft: het opzoeken van grenzen, het verzetten tegen orde en gezag.
Tony Montoya, vertolkt door Al Pacino, doet mijn knieën knikken. Hetzelfde geldt voor de maffiosi in Goodfellas en the Sopranos (tv).

Carice van Houten is, grotendeels dankzij haar rol in Zwartboek, doorgebroken. Blijkbaar heeft ook Hollywood haar ontdekt en dat was precies wat Paul Verhoeven voor ogen had. Zwartboek werd gemaakt vóór het buitenland, vóór een Oscarnominatie. Dat laatste mislukte.
Afgelopen week zag ik de DVD van la Vita è Bella nog eens. Wat een verschil.
De drievoudige Italiaanse Oscarwinnaar van 1999 is ook een oorlogsfilm, maar met een prachtig fictief verhaal erdoor heen gevlochten. Het verschil is dat in La Vita niet aan historische feiten getornd is, in tegenstelling tot Zwartboek. Dat irriteerde mij enorm aan de Nederlandse kaskraker: het was zo ongeloofwaardig. De hoofdrol - hoe goed ook gespeeld - veranderde daar niets aan.

Carice komt bij mij - op het witte doek - net zo over als Tom Cruise. Ik word er niet echt warm of koud van. Mijns inziens zijn er actrices die haar niveau zeker evenaren of overtreffen. Maar dit is natuurlijk heel subjectief. Ze is waanzinnig populair en gelanceerd voor een gewelig succesvolle carrière.

Ondanks alle buitenlandse filmaanbiedingen is Carice het komend seizoen gelukkig ook nog op het toneel te zien met Pierre Bokma in de Gravin van Parma.

http://www.impresariaatwallis.nl/Default.aspx?id=10374

Als Nederlander vind ik het geweldig wanneer een landgenoot het echt maakt over de grenzen. In het geval van van Houten zullen niet veel actrices haar dat nadoen.

Geen opmerkingen: