12 juni, 2007

Rapporten

"Vanuit het kamp van Rita Verdonk klinkt nu al scherpe kritiek op het woensdag te verschijnen rapport van de commissie-Dekker over de verkiezingsnederlaag van de VVD. Verdonks adviseur Ed Sinke waarschuwt voor nieuwe onrust als Verdonk niet meer ruimte krijgt.Volgens Sinke benoemt de commissie het 'echte probleem' van de VVD niet. ''De bestuurdersgeneratie blijft weer buiten schot. Ik roep op tot beëindigen van deze bestuurscultuur.'' Met de opmerking dat er geen plek is voor 'sluimerende ambities van wie dan ook' lijkt de commissie te kiezen voor VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en de speelruimte van Verdonk te beperken. Sinke vindt dat slecht. ''Hier komt alleen maar ellende van.'' De spanning in de VVD liep de laatste dagen weer op nadat Rutte in een interview had gezegd dat fractieleden uitsluitend over hun eigen onderwerpen mogen spreken. Ook al reageerden fractieleden ontstemd, het onderwerp kwam dinsdagochtend slechts kort aan de orde en iedereen stemde in met de lijn van Rutte, aldus een woordvoerder van de fractievoorzitter vanmorgen. In het rapport van de commissie Dekker wordt partijvoorzitter Jan van Zanen bekritiseerd omdat hij de lijsttrekkersverkiezingen niet goed zou hebben geleid. Rutte zei dat wat wat hem betreft Van Zanen niet hoeft te vertrekken. "
Bron:http://www.parool.nl/nieuws/2007/JUN/12/p2.html

Wat zal de PvdA opgelucht ademhalen. Alle blikken zijn gericht op het onaflaatbare gesteggel binnen de VVD. Daar ga ik nu inhoudelijk niet op in. Ik ben nl. zowel anti - Rutte als anti - Verdonk.

Waar ik mij kapot aan erger zijn al die rapporten die om de haverklap verschijnen. Mensen met een drukke baan verspillen mijns inziens hun goede tijd en energie aan ellenlange vergaderingen en besprekingen. Er komt een rapport waar men hooguit een week over praat, waarna het verdwijnt in een klam archief.
Wanneer zo'n rapport vroegtijdig uitlekt, wat eerder regel dan uitzondering is, weet men zich er altijd uit te redden met een - in smoesjes verpakt - mea culpa.
Een standaard reactie is: "het is een goede les waar we weer voordeel uit kunnen halen voor de toekomst. Hier leren we van".
Nu is het gezegde "nooit te oud om te leren", maar ik vraag mij werkelijk af hoelang dat leerproces voor onze politici en hun denktank doorgaat??
Hoe vernietigend ook: iedereen blijft rustig zitten en vervolgt het leerproces.

Hetzelfde geldt voor enquêtecommissies. We hebben toch spannende zittingen gezien op de televisie waarbij je dacht "daar komen ze niet mee weg".
De RSV, Opsporingsmethoden (van Traa), de Bijlmerramp, de Bouwfraude, Srebrenica zijn de meest recente onderzoeken die mij te binnen schieten. Van de sessies Bijmerramp en Bouwfraude hield ik een vieze smaak over.
Maar de geschiedenis leert dat er velen zijn geweest, waaronder de Parlementaire Enquêtecommissie Regeringsbeleid, 1940-1945. Bij mijn weten heeft dat onderzoek bijna 9 jaar in beslag genomen en een dossier van 8 delen in 19 banden opgeleverd.

Na het rapport Vreeman hoorde ik het. "Lessen voor de toekomst".
Dat rapport ligt inmiddels al onder het stof in het PvdA-archief. Vóór het rapport Dekker hoor je het al. "Lessen voor de toekomst".
Na het rapport zullen we het weer horen. "Lessen voor de toekomst".

Kortom: nog voor er onderzoekscommissies worden aangesteld is de conclusie al gemaakt.
"LESSEN VOOR DE TOEKOMST!!!"

Geen opmerkingen: