16 augustus, 2007

Brief Steuncomité ex-moslims

Ter aanvuling op "Een comité voor een comité.

Het Steuncomité voor ex-moslims heeft een brief gestuurd naar tientallen politici, journalisten, schrijvers en wetenschappers met de vraag of ze de Steunverklaring willen tekenen.

Geachte

Bij deze nodigt het Steuncomité ex-moslims u uit voor het tekenen van de Steunverklaring bij de oprichting van het Comité van ex-moslims. Deze verklaring zal medio september openbaar worden gemaakt bij de officiële presentatie van het Comité van ex-moslims, met vermelding van alle ondertekenaars. Wij hopen op tenminste vijftig en liever nog zo’n honderd handtekeningen.

Deze uitnodiging gaat naar tientallen Nederlanders en enkele Belgen die maatschappelijk zichtbaar zijn; de meesten van u hebben zich geprofileerd op het gebied van vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in relatie tot de islam. Daarbij is gestreefd naar een evenwichtige afspiegeling van de samenleving: links en rechts, gelovig en niet gelovig, moslims en niet moslims, wetenschap, journalistiek, kunsten en vooral politiek. Alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer krijgen de uitnodiging.

Het Comité van ex-moslims werd in april opgericht door Ehsan Jami en telt nu vijf leden. Tegelijk werd een Comité van aanbeveling van het Comité van ex-moslims opgericht, dat sinds begin augustus verder gaat als Steuncomité ex-moslims.

Het Comité van ex-moslims, de naam zegt het al, bestaat uit ex-moslims. Ze komen op voor hun recht op individuele onafhankelijkheid in religieus en levensbeschouwelijk opzicht, een recht dat de islam niet erkent.

De Steunverklaring bij de oprichting van het Comité van ex-moslims is een bericht uit de samenleving, van mensen die opkomen voor datzelfde recht, maar dan vooral omdat één van de grondslagen van onze samenleving, individuele vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, onder zware druk staat. De verklaring dient ook om de ex-moslims duidelijk te laten weten dat ze niet alleen staan wanneer zij opkomen voor dat recht. Met alle andere activiteiten van het Comité van ex-moslims, waarbij ondermeer gedacht moet worden aan het leveren van kritiek op de islam, hebben de ondertekenaars van de Steunverklaring niet te maken. Daarbij zij opgemerkt dat de ex-moslims alleen in de titel van de Steunverklaring worden genoemd. Het Steuncomité ex-moslims bestaat uit ondergetekenden. Anders dan bij degenen die we uitnodigen de Steunverklaring te ondertekenen, is er bij de samenstelling van het Steuncomité slechts in beperkte mate gestreefd om tot een afspiegeling van de samenleving te komen. Het Steuncomité heeft maar een bescheiden functie: wij zijn het onderling eens geworden over de tekst van de Steunverklaring, en we nodigen u uit de verklaring, samen met ons, te tekenen. Voor alle duidelijkheid: als u ondertekent is dat alles, u wordt niet opgenomen in het Steuncomité. De Steunverklaring meet ongeveer 1200 woorden en bestaat uit drie delen: • er wordt een probleem gesignaleerd, namelijk de vrees voor represailles onder mensen die in een islamitisch milieu werden geboren wanneer zij hun eigen weg willen gaan in religieus en/of levensbeschouwelijk opzicht, bijvoorbeeld door van religie te veranderen of door atheï st te worden, en daarvan openlijk willen getuigen • een paar korte verwijzingen naar de Nederlandse wetgeving, in het bijzonder de horizontale werking van Grondwetsartikel 6, en internationale mensenrechtenverdragen • schetsmatige voorstellen om dit probleem grondig aan te pakken en te komen tot herstel van individuele vrijheid van godsdienst en levensovertuiging

Indien u overweegt te tekenen vernemen wij dat graag spoedig per email. We moeten dan ook een postadres van u hebben. Kort daarop ontvangt per post u twee uitgeprinte versies van de verklaring en een gefrankeerde retourenveloppe. Bent u het niet eens met de verklaring, dan stuurt u beide exemplaren terug. Anders tekent en retourneert u één exemplaar en behoudt u een exemplaar voor uw eigen archief. Door toezending van de verklaring aan te vragen verplicht u zich deze in geen enkele vorm te verspreiden tot na de openbaarmaking in september.

Met hartelijke groet,
Steuncomité ex-moslims
Michiel Hegener, voorzitterjournalist

Jos de Beushoogleraar
politicologieUniversiteit van Amsterdam

Paul Cliteur
hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschapUniversiteit van Leiden

Cisca Dresselhuys
hoofdredactrice Opzij

Afshin Ellian
hoogleraar sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteitUniversiteit van Leiden

Meindert Fennema
hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingenUniversiteit van Amsterdam

Theodor Holman
journalist

Arjo Klamer
hoogleraar economie van kunst en cultuurErasmusuniversiteit Rotterdam

Max Pam
publicist

Herman Philipse
universiteitshoogleraarUniversiteit van Utrecht

Nahed Selim
schrijfster, tolk Arabisch en publiciste

Dirk Verhofstadt
kernlid van de onafhankelijke liberale denktank Liberales

Ewald Vervaet
natuurkundige en psycholoog, werkzaam bij Stichting Histos, Amsterdam

Herman Vuijsje
socioloog en journalist

Bron: http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/163645/index.html

Geen opmerkingen: