08 augustus, 2007

Retranchement

......................dat klonk mij - voordat ik wist wat het was - als een militair onderdeel in de oren. Zo van 'hij behoort tot het retranchement mijnenzoekers'. Waarschijnlijk associeer ik het met detachement (een lichtelijke dwaling).

Maar sinds ik sedert 1973 met een Zeeuw ga, weet ik wel beter. Retranchement is een plaatsje in Zeeuws Vlaanderen, dicht bij het erotische en pitoreske stadje Sluis (bekend van de sexshops).

Wel, daar in de buurt is een zwart schaap waargenomen, een Belgisch zwart schaap. Met vrouw en drie kinderen. Het betreft prins Laurent van België, het enfant terrible van koning Albert en koningin Paola. De in zijn eigen land door schandalen achtervolgde prins blijkt twee maanden naar Z-Vl. te zijn uitgeweken om tot rust te komen en zijn - volgens de Vlaamse media -belabberde huwelijk te redden.

Je jongste konklijke telg heeft een diekhuusje gehuurd en is al fietsend en shoppend gesignaleerd. Zonder enige opdringerige aandacht kan het prinselijk gezin terrasjes pakken en van een simpele vakantie genieten. Daar (op een terrasje) heeft hij zich trouwens niet populair gemaakt, zo las ik op http://www.pzc.nl/zeeland/zeeuws-vlaanderen/article1720345.ece:
Hij dronk wat op een terrasje in Sluis en fietste wat rond in de omgeving. Hij kocht brood bij bakker Basting in het dorp, maar niemand merkte hem op in de bakkerij. Uitbaatster Ria de Dalie van restaurant De Parlevinker aan de Markt herkende hem wel. Ze heeft echter geen warme herinneringen aan het koninklijke bezoek. "Een norse, onvriendelijke man. Hij reageerde echt op z'n Prins Laurents."

Naar ik heb vernomen, is de prins onder curatele gezet. Blijkbaar kon een vakantie in het mondaine Knokke er niet van af. Waarschijnlijk mocht hij evenmin gebruik maken van het koninklijk vakantie-optrekje. Laurent heeft het echt te bont gemaakt en zocht zijn heil in Zeeuws Vlaanderen - of all places. Of hij aangetroffen is in één van de vele erotische boutiques, wordt niet vermeld. Die hebben een zwijgplicht - beroepsgeheim.

Maar toch leuk dat een prins zelf zijn boodschappen gaat doen bij de plaatselijke slager en bakker. Dat is iets waarvan brave prinsen alleen maar kunnen dromen: als een gewoon man over straat gaan.


Het zwarte schaap zijn heeft toch ook zo zijn voordelen.

Geen opmerkingen: