12 augustus, 2007

Het behoud van AAB


Vakbond De Unie wil de stem van het ABN Amro-personeel laten horen in de overnamestrijd rond de bank. Vakbondsvoorzitter Jacques Teuwen kondigt een internetpeiling aan onder de duizenden werknemers, zowel leden als niet-leden.


Het bankpersoneel kan een voorkeur uitspreken voor drie opties: ABN Amro blijft zelfstandig, wordt overgenomen door het Britse Barclays of door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Teuwen zegt verbaasd te zijn dat iedereen ervan uitgaat dat de bank wordt verkocht. Hij vindt het 'een heel reële optie' dat ABN Amro zelfstandig blijft.


Minder luisteren naar aandeelhoudersDe Unie spreekt geen duidelijke voorkeur uit in de peiling, maar de vakbond zal bij elke optie wel zijn afwegingen plaatsen. Daarmee stelt De Unie volgens Teuwen impliciet dat zij tegen een opsplitsing van de bank is. Overname door het Belgisch-Nederlandse Fortis zal volgens hem daarop uitdraaien.


Samen met andere vakbonden vindt De Unie dat er te veel wordt geluisterd naar de aandeelhouders. Die kijken in de ogen van Teuwen te veel naar de korte termijn en het eigen belang.


Fortis is gezien de hoogte van het bod het meest in beeld, maar volgens Teuwen zal ABN Amro dan in drie jaar tijd worden opgeknipt. "Dat brengt enorme risico's met zich mee. Niet alleen voor de duizenden werknemers, maar ook voor de financiële infrastructuur van het land. Als de ontvlechting fout gaat, heeft niet alleen de hypotheeknemer van ABN Amro een probleem, maar ook iemand met een hypotheek bij de Rabobank.''


Daarom mag minister Wouter Bos van Financiën niet de vereiste verklaring van geen bezwaar afgeven voor een overname door het consortium van Fortis, vindt Teuwen. Hij verwacht dat ook het ABN Amro-personeel de bank intact wil houden en hij hoopt dat de politiek naar de werknemers luistert.

Jacques Teuwen talks sense.
Of het iets zal uithalen betwijfel ik, maar in ieder geval doet De Unie iets voor de werknemers van de Bank.
********
13/8. Bos geeft Barclays groen licht.
Wat nog niets zegt, want hetzelfde kan hij doen bij het consortium. Waarmee ik maar wil aangeven dat hij dan in feite zijn handen niet vuil maakt en het eindoordeel bij de aandeelhouders legt.
"Lieve Heer, laat ik het nu eens bij het verkeerde eind hebben!!"

Geen opmerkingen: