14 augustus, 2007

Een comité voor een comité.

Steuncomité Ex-Moslims Veel ‘blanke’ leden
Ex-moslim wil niet, maar een kritische PvdA’er wil graag
Door: Kustaw Bessems

Schrijvers en academici verzamelen zich in het Steuncomité Ex-Moslims. Met onder meer Opzij-hoofdredactrice Ciska Dresselhuys, socioloog Herman Vuijsje en PvdA-criticaster Jos de Beus.

Vandaag zullen ongeveer vijftien leden van het steuncomité een verklaring sturen aan tientallen maatschappelijk actieve Nederlanders met het verzoek die te tekenen. In de tekst wordt gepleit voor het recht om vrijelijk een geloof te verlaten, ook de islam. De verklaring zal volgende maand worden gepresenteerd, als het Comité Ex-Moslims onder leiding van Ehsan Jami wordt opgericht.

Voorzitter van het steuncomité is wetenschapsjournalist Michiel Hegener, die een boek schreef over geloofsvrijheid. Verder zijn onder meer lid: rechtsfilosoof Paul Cliteur, hoogleraar sociale vraagstukken Afshin Ellian, hoogleraar etnische verhoudingen Meindert Fennema, schrijver Theodor Holman, schrijfster Nahed Selim en hoogleraar economie Arjo Klamer.

Zeki Arslan van multicultureel instituut Forum, van islamitische afkomst en nu ongelovig, weigerde. ‘Ik onderschrijf dat iedereen er vrij en veilig voor moet kunnen kiezen om zich van een geloof af te wenden’, zegt Arslan. ‘Maar alles draait de laatste tijd om de persoonlijke opvatting-en van Ehsan Jami over de islam.’ Jami noemde onderdelen van de islam achterlijk en vergeleek profeet Mohammed met Osama bin Laden. Dat het steuncomité niet formeel aan Jami is verbonden, overtuigt Arslan niet. ‘Jami is het herkenbare gezicht en die heeft zijn krediet verspeeld.’

Ook schrijfster Naema Tahir heeft bedankt. Tahir, een vrijzinnige moslima van Pakistaanse komaf, vindt het ‘een goed initiatief’, maar zegt ‘haar eigen vorm’ te hebben om zich sterk te maken voor het recht op geloofsafval.
Voor Nahed Selim, die zich moslima noemt, is het optreden van Jami geen bezwaar. ‘Zolang mensen worden gemolesteerd en bedreigd omdat zij niet meer geloven, vind ik praten over de manier waarop Jami het aanpakt slechts een manoeuvre om het niet over het echte probleem te hebben.’


Ook hoogleraar politicologie Jos de Beus is lid. Opvallend, omdat De Beus in de jaren negentig het PvdA-verkiezingsprogramma schreef. Jami heeft het als PvdA-raadslid in Leidschendam-Voorburg aan de stok met zijn partij. De PvdA vindt dat Jami moslims onnodig kwetst, de bedreigde Jami voelt zich door de PvdA niet genoeg gesteund. De Beus stemde de laatste keer CDA, maar is nog een betrokken PvdA-lid. Hij had niet meegedaan als het steuncomité formeel met Jami was verbonden. Hij is het eens met Hegener die zich de laatste tijd in interviews van sommige van Jami’s uitlatingen distantieert. Hij vindt dat de PvdA-top, ook Wouter Bos, moet tekenen. ‘Bos heeft het te veel over incidenten rond Jami en te weinig over het veiligheidsprobleem van mensen die vrij willen zijn in hun geloof.’

Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer wordt gevraagd te tekenen. Rutte (VVD), Wilders (PVV), Marijnissen (SP) en Halsema (GroenLinks) lijken welwillend. Spannend wordt wat PvdA-fractievoorzitter Tichelaar doet.

Eshan Jami richtte het comité voor ex-moslims op voor jongeren die zich hebben afgekeerd van hun geloof.

De voorzitter van het comité voor ex-moslims Ehsan Jami moet 'afdoende' beveiligd worden. Die eis uitte PVV-leider Geert Wilders.

http://www.depers.nl/binnenland/91791/Ex-moslim-wil-niet-maar-een-kritische-PvdAer-wil-graag.html

Het is wel van de gekke: een supportcomité als bescherming/steun voor een comité voor ex-moslims. Dit is precies waar ik in mijn vorige columns over dit onderwerp voor waarschuwde. Polarisatie in optima forma. Met dank aan de PvdA'ers, die hun jeugdige rebel zo laten vallen en maar doorgaan met de islamitische omhelzing.
Komt er als reactie nog een Anti Steuncomité? Of laat het alerte volk zich horen en wordt er een Pro Steuncomité opgericht?

Iedereen is boos op elkaar. De tweedeling is een feit. Extreem rechts neemt er een loopje mee en de kwaadaardige moslims lachen in hun vuistje.

"Regering!! Blijft u vooral bezig houden met *aanstootgevende posters en televisieprogramma's* en bekommer u niet over het daadwerkelijk besturen van ons land."

Mijn moeder zou zeggen: "laat de boel de boel".

Geen opmerkingen: