21 augustus, 2007

Straat"muziek"

Het was vandaag op het nieuws. Ook meerdere actualiteitenrubrieken besteedden aandacht aan de Rotterdamse straatmuzikanten.
De PvdA heeft het plan opgevat de - veelal bedelende - "muzikanten" auditie te laten doen. Na een succesvol, bevredigend optreden krijgen ze een speelvergunning.

Voor niet - Rotterdammers klinkt dit amusant en ridicule.

Laat mij dit zeggen: "ik vind het een geweldig idee". Het gejammer is nl. niet om aan te horen en de "performers" zijn niet om aan te zien.
De horeca-uitbaters zitten er ook mee. Het is als een plaag. Zwervers met een muziekinstrument vallen je lastig door ongevraagd een vieze pet of ongewassen hand onder je neus te houden.
Het is een probleem, waar inderdaad iets aan gedaan dient te worden.

Het betreft hier niet - zoals in Amsterdam - jonge musicerende buitenlanders die hun tijdelijke verblijf bekostigen met het vertonen van hun kunsten.

Bij (mijn) AH staat altijd dezelfde - goodlooking, goed geklede, goed verzorgde, goed spelende en goed zingende, man. Zijn repetoire ken ik inmiddels wel uit mijn hoofd, maar het klinkt altijd prima.
Een goede uitzondering op de regel. Althans dat was tot voor kort mijn mening. Die heb ik bij moeten stellen. Hij heeft mij teleurgesteld.

Waarom?

Zodra hij voldoende (in zijn gitaarkoffer) heeft gevangen, raapt hij de muntjes op en koopt een zakflesje jenever. Het is altijd het goedkoopste merk. Kwantiteit gaat boven kwaliteit.
Vervolgens speelt hij verder totdat hij weer genoeg verdiend heeft om zijn dorst te lessen.

Deze man zal ongetwijfeld glorieus door de auditie heen komt. Dat is in ieder geval te hopen voor G & G.

Geen opmerkingen: