07 augustus, 2007

Ge - U

De aandeelhouders van Fortis hebben zich gisteren duidelijk uitgesproken. Ze willen de bank maar wat graag. Na afloop werd een aantal mensen de microfoon onder de neus gedrukt.

Wat mij opviel was de wat rancuneuze, felle toon. Het klonk zo nu en dan alsof er revanche genomen was.
Eén mijnheer was al jaren verbolgen over het feit dat ABN*AMRO zich de bank noemt. Dat kon volgens deze Fortisklant niet, hij vond dat arrogant. Maar dat is, volgens deze mijnheer, nu verleden tijd. Zijn bank zou daar wel een stokje voor steken. Derhalve was zijn stem van groot belang.

Ook VEB de Vries - de oproerkraaier - lijkt dit overwinninkje dan toch binnen te halen. Hij stond met een valse grijns de pers te woord.

De werknemers van ABN*AMRO gaan nog meer moeilijke tijden tegemoet. Tot nu toe hebben ze alles met lede ogen aangezien. Ze moesten de klanten - die o.a. benaderd werden door de Rabo - vast zien te houden. Ondertussen kregen ze via de media - geheel buiten hun schuld om - de ene na de andere emmer stront over zich heen. Onze finance minister heb ik nauwelijks of niet gehoord. Waar Bos zich wel voor uitspreekt is financieel centrum voor islamitisch bankieren in Nederland.
Lees tevens de column van Paul Frentrop op:
Al is 6 oktober de deadline, toch lijkt een overname door het TRIO nu onvermijdelijk.

Jammer dat het Barclays niet wordt, zeg ik eerlijk. Jammer dat die fusie met ING niet is doorgegaan. Jammer dat Groenink en consorten Neerlands trots in Bankenland zo te grabbel hebben gegooid. Jammer van wat er allemaal is gebeurd na het eerste bod van Barclays. Jammer dat een VEB de Vries totaal niet nadenkt, maar alleen voor eigen roem gaat.

AAB is de bank en Fortis de verzekeraar. Die laatste zal de expertise van AAB hard nodig hebben. Maar de bedrijfscultuur cq. geschiedenis is totaal anders.
Ik herinner mij dat wij zo'n twintig jaar geleden als AmRo'ers de ABN-cultuur ook vreesden. We zagen ze als een bedreiging, die dubbele namen met hun vlaflip hemden, die geen congressen en bijeenkomsten op zaterdag hielden. Die cultuur van veel uiterlijk vertoon - dure, uitgebreide, goed bewijnde lunches - werd indertijd door AmRo geridiculiseerd. Omgekeerd werd er lacherig gedaan over de opgestroopte-mouwen-mentaliteit van AmRo.
De samensmelting verliep soepeltjes.

Nu krijgen de werknemers van AAB met een deels Belgische cultuur te maken. Voor de jonge, nog flexibele bankier zal die aanpassing minder problematisch verlopen dan voor de "ouwe rot in het vak", die al de nodige verbouwingen heeft meegemaakt.

Dat je op je 57ste nog eens U tegen een stagiaire van 25 moeten zeggen valt zwaarder dan een portie Vlaamse frieten met een Duveltje.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mevrouw,

Zowel u als u man zullen over een jaar zeggen: die Fortis is zo gek nog niet, dat had veel eerder mogen gebeuren. Als oud Fortis en oud ABN'er weet ik waar ik over praat. Wees niet bang van die Belgische cultuur, ook daar is het ge-u al lang verleden tijd. En uw "ouwe rot in het vak" zal door zijn ervaring zoveel kennis en ervaring hebben dat ook hij blij zal zijn met deze aanvulling...

Ellen ten Bruggencate zei

Dank voor deze opkikker. Dat mijn columns een ironische ondertoon hebben, is u wellicht ontgaan. Wij blijven met een gezonde dosis argwaan wachten op wat er komen gaat.
"Zowel u als u man zullen over een jaar zeggen: die Fortis is zo gek nog niet, dat had veel eerder mogen gebeuren."
Nee mijnheer, ik kan u nu al verzekeren dat wij dat niet zullen zeggen.