17 september, 2009

Post

**********************
We zijn even de stad ontvlucht om weer een beetje op adem te komen. Ik voel nu wel dat ik moe ben. Nee, ik ben niet in het spreekwoordelijke zwarte gat gevallen - zoals mijn nichtje vroeg.

Daar heb ik wel een verklaring voor. Ik had dit allemaal niet verwacht.
Ieder spatje publiciteit is voor mij een cadeautje. Hoewel ik moet bekennen dat ik er zelf ontzettend veel aan heb gedaan.

Vanmorgen ontving ik een e-mail van de hoofdredacteur van "Trouw" dat er aanstaande zaterdag een klein stukje over mijn boek in de krant verschijnt.
Geweldig, boven verwachting!

Nee, "Weg van mijn moeder" wordt geen bestseller. Ik schrijf ook niet voor het geld.
Het plaveit hopelijk de weg voor een tweede roman.

Er moet mij iets van 't hart.
Gisteren las ik heel toevallig deze tweet van Maarten van der Weijden (de Olympische goudzwemmer): "Baalt van het zakken van BETER van plek 10 naar plek 16. Ach, we zullen wel zien hoe het loopt."

Dat schoot mij in het verkeerde keelgat.

>>>>Even terug naar afgelopen zaterdag, het signeeruurtje.
Er stond een onbekende vrouw voor mij met haar - in eigen beheer uitgegeven - boek. Ze vroeg of ik er naar wilde kijken. Daarmee bracht ze me in verlegenheid.

"Wat moet ik doen om het ook echt uitgegeven te krijgen," vroeg ze.
Het klonk wanhopig en ik voelde intens met haar mee. Een jaar geleden had ik in eenzelfde situatie hetzelfde kunnen doen.

"Doorvechten, iedereen en alles inschakelen. Niet bang zijn. Je moet geluk hebben."
Ik voelde mij op dat moment trots en een geluksvogel. Door deze vrouw realiseerde ik mij eens te meer dat dit een bijzondere gebeurtenis is.<<<< *************************************** Eerlijk is eerlijk. Bekende Nederlanders hebben een streepje voor. Of ze nu kunnen schrijven of niet, uitgeverijen publiceren hun werk bijna ongezien. Het zal wel de competitieve inslag van Maarten zijn dat hij baalt, maar ik heb er toch op gereageerd met de vraag of hij zich realiseert dat veel fantastische schrijvers de kans niet krijgen een boek uit te geven.

Daar kwam het volgende antwoord op: "Hebben ze hun manuscript al doorgestuurd naar @paulsebes?"

Daar heb ik maar niet meer op geantwoord.

Ik ging even kopje onder.

Geen opmerkingen: