26 november, 2009

Verraden

Dat je zorgvuldig moet zijn met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale contactsites en vriendennetwerken blijkt uit onderstaand bericht.

Nathalie Blanchard, een 29-jarige vrouw uit Quebec, leed aan een depressie en ging met ziekteverlof om te herstellen. Haar verzekeringsmaatschappij stopte de maandelijkse uitbetalingen toen ze op Facebook foto's aantrof waarop de vrouw vrolijk lijkt.

In veel landen is het niet de werkgever die je loon moet garanderen tijdens je ziekteverlof, maar wordt zoiets geregeld via een verzekeringsmaatschappij waar jij (of je baas) een gezondheidsverzekering mee afsluit.

Nathalie Blanchard was verzekerd bij Manulife Financial, en die stopten na een tijdje ineens met de maandelijkse uitbetalingen van haar ziekteverlof. Toen Blanchard de verzekeraars opbelde om te vragen hoe dat kwam, kreeg ze te horen dat er op Facebook foto's gevonden waren waarop duidelijk te zien is dat ze vrolijk is.

In staat om te werken
Manulife Financial argumenteerde vervolgens dat dit betekent dat hun cliënt niet langer depressief is. Niet langer depressief, en dus in staat om te werken. En dus ook geen uitbetalingen meer.Op de foto's is Blanchard te zien bij een show van The Chippendales, op een verjaardagsfeestje en tijdens een strandvakantie. Er bestaat niet zoiets als een pasklare remedie waarmee elke depressie bestreden kan worden. Nathalie Blanchard zegt dat ze in die periode drie vierdaagse trips gedaan heeft, na overleg met haar psychiater.

Niet alleen Facebook
Manulife geeft toe dat het netwerksites gebruikt om hun klanten te controleren, maar voegt eraan toe 'dat we nooit een geldige claim zouden weigeren of beëindigen, enkel op basis van informatie die is gevonden op websites zoals Facebook.'

Bij dit verhaal zijn uiteraard de nodige kanttekeningen te maken en vragen te stellen. Hoe is Manulife bij de foto's van Blanchard uitgekomen? Was haar profiel toegankelijk, of was ze bevriend met haar verzekeringsagent op Facebook? Stond ze al onder verdenking toen de Facebook-zoektocht bij Manulife begon?

Op 8 december komt deze zaak voor een Canadese rechtbank. Misschien lezen we wel op Facebook hoe het afloopt. bron
***********
Een gat in de banenmarkt: NETWERKSPIONNEN.

Geen opmerkingen: