17 november, 2011

Kokker-ellen (30) Coronation chicken


Two Fat Ladies - Clarissa Dickson Wright and Jennifer Paterson.
Zij waren absoluut mijn keuken-koninginnen. Met het overlijden van Jennifer verdween ook het razend populaire kookprogramma. Clarissa is solo zo nu en dan nog wel te zien op de BBC.

Tegenwoordig kijk ik naar twee koks genaamd the hairy bikers.
The Hairy Bikers are David Myers and Simon King, two northern blokes with a passion for cooking and food.

Zij koken traditioneel Engels met een knipoog naar het verleden.
Het doet erg aan Two Fat Ladies denken. Twee stevige mannen op motoren, die van de "stoere" keuken houden. 
Dat de BBC niet voor een heel andere format heeft gekozen vind ik jammer. Ik blijf vergelijken. 
Clarissa en Jennifer waren uniek en blonken uit door hun grenzeloze gevoel voor humor. 

Desondanks stem ik om 16.45 uur graag af op BBC2.  En.....alle recepten zijn maakbaar.

Coronation Chicken
Als lunchgerecht geserveerd bij de kroning van Elisabeth II in 1953. 

Ingredients:
2 free range chicken breasts, skin removed
1 tbsp olive oil
1 lemon, juice and zest
sea salt and freshly ground black pepper
knob of butter
1 shallot, finely chopped
1 red chilli, deseeded and finely chopped
2 teaspoons madras curry powder
2 tbsp tomato purée
100ml/3½fl oz dry white wine
100ml/3½fl oz chicken stock
1 tbsp apricot jam
150ml/5fl oz mayonnaise
75ml/3fl oz crème fraîche
1 large mango, peeled, stone removed, flesh diced
4 spring onions, finely chopped
2 tbsp chopped fresh coriander
dash Tabasco sauce
50g/2oz flaked almonds (toasted lightly dry frying pan)
green salad leaves, to serve

Preparation method:
1.Rub the olive oil all over the chicken. Scatter over the lemon zest and season with the salt and black pepper.
2.Steam the chicken for 20-25 minutes, or until cooked through, then set aside to cool.
3.Melt the butter in a frying pan, add the shallot and chilli and fry for five minutes. Stir in the curry powder and cook for 2-3 minutes. Stir in the tomato purée and cook for a further minute. Add the wine and continue to cook until the volume of the liquid has reduced by half.
4.Stir in the jam and stock, continue to simmer until the volume of the liquid has reduced by half. Set aside to cool.
5.Mix the mayonnaise and the crème fraiche in a bowl until well combined, then stir in the curry dressing. Fold in the mango, spring onions, lemon juice and coriander.
6.Cut the chicken into bite-sized pieces. Fold this into the mayonnaise mixture. Season with salt, freshly ground black pepper and Tabasco to taste. Serve with a green salad, and dress with the toasted almond flakes.
************

1 opmerking:

Bert zei

Voor mij blijft Nigella de koningin van de Britse kookprogramma's!

Cheers,
Bert