14 november, 2011

Regie over kanker?

*****************************************
Kanker, je lot in eigen handen
Kankerpatiënten lijken steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun ziekte, behandeling en genezing. Het begint al als je nog gezond bent. Dagelijks worden we overspoeld met informatie over wat we moeten doen of laten om het risico op de ziekte te verkleinen. Die informatie is tegenstrijdig en buitengewoon versnipperd.
Is de diagnose eenmaal gesteld, dan kun je kiezen uit een groot aanbod reguliere behandelingen of een veelvoud aan alternatieve organisaties die allemaal genezing beloven. Hoe maak je de beste keuze uit de vele mogelijkheden? Rolmodellen als Lance Armstrong zien kanker als iets wat je kunt overwinnen. Je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor je genezing. Je hebt de plicht om te knokken, te vechten tot het uiterste. Als patiënt word je hoe langer hoe meer regisseur van je eigen ziekteproces.
*******
Een groter contrast met dit kan ik me nauwelijks voorstellen.

We kijken, drie dagen voordat P. naar de hematoloog moet, naar deze documentaire.
Centraal staan vijf sterke karakters die zelf de regie over hun behandeling willen voeren. Zondermeer indrukwekkend. Ook de interactie met de artsen is openhartig.
Alle aspecten komen aan bod. Het researchwerk verdient een dikke acht.

Ook P. is mondig, maar wil toch graag kunnen vertrouwen op de kennis van zijn arts. Wij duiken niet in de boeken. Zitten niet dagenlang in de bibliotheek. En surfen niet naar chemokuren om zelf uit te zoeken of er alternatieve methodes zijn.
Dat is een keuze. De communicatie met de hematoloog is goed. Openhartig en duidelijk.
Dat wil niet zeggen dat we lijdzaam toezien. No way.

Wat me zorgen baart is de uitwerking van deze uitzending.
Niet iedereen heeft de moed, de gelegenheid, de kracht, de energie, de wijsheid (of is bij machte) zo assertief te handelen.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen door deze uitzending in verlegenheid worden gebracht - in verwarring raken of onzeker worden.
Zijn zij slappelingen? Of egoïsten, als ze de behandeling staken omdat ze de vernietigende uitwerking van een chemokuur niet meer aankunnen?

Tact is helaas niet in pilvorm te verkrijgen.
**************************************************

Geen opmerkingen: