25 mei, 2007

El kookt

ZZZ staat voor Zilte Zeeuwse Zaligheden. Ik heb het dan natuurlijk over zeekraal en lamsoren (zie plaatjes): de groente die niet gekookt hoeft te worden. Ik pluk de zeekraal zo van de schorren af en eet het op. Heerlijk!!

Dit zijn, wat mij betreft, sowieso de maanden van de verse culinaire hoogstandjes. Bij mijn boerinnetje (tuinderij) op de Platteweg in Zierikzee haal ik nu asperges, rabarber, nieuwe aardappeltjes, botermalse sla, nieuwe bietjes, nieuwe rode lenteuitjes, aardbeien, zeekraal en lamsoren. Ook de tuinboontjes, spinazie en postelein zijn weer even te koop. Alles van eigen bodem, wat een weldaad.
Ik sta nu voor het luxe dilemma wat te kiezen. In ieder geval eten we veel gevarieerder dan in de winter. Vanwege het warme vroege voorjaar ligt nu ook meteen alles in de groentewinkels. Dat is wel weer een beetje jammer.
Ik ga jullie vandaag eens een recept voorschotelen, waarbij ik natuurlijk de overheerlijke zeekraal serveer. Zeekraal hoeft alleen even gewassen te worden waarna ik het kort smoor in een klontje roomboter. De groente moet niet slap worden. Dat kan dus op het laatst.
!!Geen zout toevoegen!!
De nieuwe aardappeltjes lieten zich heel makkelijk schrappen.
Voor de beste visrecepten snuffel ik altijd op de site van Schmidt (zie Links).

Ingrediënten voor gebakken roodbaars met mierikswortel
750 g roodbaars, schoongemaakt
zout, 1 theelepel azijn
30 g boter, gesmolten
Saus:
100 g geraspte mierikswortel
1 middelgrote appel geschild en geraspt
1 1/2 tot 2 dl zure room
zout en suiker

Bereiding:
Doe wat zout en azijn op de vis. Leg hem in een beboterde ovenschotel en giet er wat gesmolten boter op. Bak hem 10 minuten in een op 200 gr. Celsius voorverwarmde oven.
Meng intussen de mierikswortel met de appel. Roer de zure room erdoor en maak de saus met zout en wat suiker op smaak af.
Giet de saus over de vis, bak die nog eens 15 minuten en dien hem met gekookte aardappelen op.

Het lijkt mij lekker en makkelijk, waaruit opgemaakt kan worden dat ik het nog moet maken en eten.
De uitslag komt later.

Geen opmerkingen: