13 oktober, 2008

Kokker - ellen (9) Monchoutaart



Toen ik nog een grote vriezer had, maakte ik in de herfst altijd pakketjes fruitprut.

Ik kookte aardbeien - frambozen - (aal)bessen en of bramen kapot, die ik vervolgens in vierkante Tupperware doosjes invroor. Handig te stapelen.
Suiker voegde ik pas bij de afwerking toe.

Altijd goed voor een lekker toetje in de winter.

A) Heerlijk als warme (gezoete) saus over roomijs.
Voor de liefhebbers: een scheutje Crème de Cassis is een aanrader. Maak het feestelijk af met een grote meringue en slagroom.
Of over (zelfgemaakte) custard of griesmeelpudding.
Jammie.

B) Ook heerlijk als (gezoet) koud soepje.
Gooi de saus even door de blender en vervolgens door een zeef. Voor de liefhebbers: roer er een scheutje Grand Marnier door.
Schenk in de soep glazen coupes (indien voorhanden) en laat er een bolletje goede (losgeroerde) crème fraiche of mascarpone in vallen.
Jammie.

Helaas heb ik de grote vriezer niet meer, maar tegenwoordig is rood fruit het hele jaar te krijgen. En als je het verwerkt in een gekookte saus proeft niemand waar die bes gehangen heeft.

Voor onderstaand dessert hoefde ik de saus alleen maar even aan de kook te brengen en er suiker en gelatine aan toe te voegen.

C) Monchoutaart.
Neem een ingevette springvorm (met losse bodem) of leg er vetvrij papier in, vastgeklemd door de ring. Laat het blik koud worden in de koelkast.

Voor de bodem:
300 gr verkruimeld tarwebiscuit vermengd met
125 gr gesmolten (room)boter. Margarine kan ook, maar is minder lekker.
Verspreid het biscuitmengsel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan. Laat het hard worden in de koelkast.

Voor de vulling:
1. 200 gr. zachte monchou (op tijd uit de koekast halen) mengen met 75 gr witte basterdsuiker
2. 250 ml koude slagroom kloppen met 1 zakje klopvast en 2 zakjes vanillesuiker
Meng 1 en 2 tot een homogeen, luchtig vulsel.

On top:
zelfgemaakte (rode) vruchtenprut
of
1 blik kersenvlaaivulling (Jonkerfris)
Nog even geduld terwijl de taart - minstens drie uur - opstijft in de koelkast.
Jammie!!

Geen opmerkingen: