19 maart, 2009

Scène

In DePers las ik het volgende:

Toneelacteur Mark Rietman veroorzaakte zaterdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg een rel.

Mark Rietman, toneelacteur bij Het Nationale Toneel en Het Toneel Speelt, woonde zaterdag samen met zijn vriendin zonder kaartje de voorstelling Tien Geboden in de Amsterdamse Stadsschouwburg bij.

Voor de tweede helft van de voorstelling wordt ontdekt dat het stel geen kaartje heeft. Vriendelijk wordt hen verzocht de zaal te verlaten. Rietman weigert.

De technische dienst wordt erbij gehaald, waarna Rietman de zaal uit wordt geleid. Een ooggetuige meldt dat de acteur boos wordt, het personeel uitscheldt en dreigt nooit meer een voet in de schouwburg te zetten. Zijn vriendin, actrice Katja Herbers, probeert hem te kalmeren. Zijn verzoek om schouwburgdirecteur Melle Daamen te spreken wordt niet ingewilligd. Deze zit zelf in de zaal en kan hem niet te woord staan.

Eenmaal buiten de zaal loopt de boze toneelspeler de gang in naar de portretgalerij van het theater en trekt zijn eigen portret van de muur. Niet veel later is het schouwburgpubliek getuige van een technicus met een schilderij in de hand.

Aangifte
Schouwburgdirecteur Melle Daamen wil er niets over kwijt. ‘Het is een incident, er is verder niets aan de hand. Het schilderij is terug.’ Geruchten dat het portret beschadigd zou zijn, weerspreekt hij. ‘Het is een houten paneel, het is helemaal in orde.’

Het schilderij is niet in het bezit van de schouwburg, maar in bruikleen van een stichting. Toch zullen er geen juridische stappen worden ondernomen, zegt Daamen. ‘We gaan geen aangifte doen. Ik heb de stichting niet eens op de hoogte gebracht van het incident. Nu ik het zeg, moet ik dat misschien maar doen.’ Over Rietmans dreigement nooit meer een voet in de schouwburg te zetten, zegt Daamen: ‘Ik denk niet dat dat het geval is.’
Mark Rietman was zelf niet bereikbaar voor commentaar.
****************************
Oei, die was gegeneerd omdat hij en plein public betrapt werd.
Geen vrijkaartjes? Dan lopen we zo de zaal in. Ik ben tenslotte een beroemd toneelspeler.
Zou hij dat werkelijk gedacht hebben? En hoe vol of hoe leeg zat die zaal dan, dat het voor de pauze niet onopgemerkt bleef.
-------------------------------
Mark Rietman - de acteur van de rustige, sterke persoonlijkheden - viel op deze avond uit zijn rol.

Geen opmerkingen: