23 juli, 2010

In dubio

Journalist Eric Smit krijgt vijfduizend euro financiële steun van het het Persvrijheidsfonds. Het bestuur van de stichting wil Smit ondersteunen in de rechts?zaken die zakenvrouw Nina Storms (voorheen Brink) sinds enkele jaren tegen hem voert. (Het Parool )

"Journalist Eric Smit krijgt 5000 euro financiële steun van het Persvrijheidsfonds. Het bestuur van de stichting wil Smit ondersteunen in de rechtszaken die zakenvrouw Nina Storms (voorheen Brink) sinds enkele jaren tegen hem voert. ‘Als er sprake is van iemand met veel geld die een onderzoeksjournalist kapot probeert te krijgen door te procederen, dan moet hij steun krijgen van het weldenkende deel der natie’ zo stelt het Persvrijheidsfonds in een persbericht. Smit heeft het sinds 2008 aan de stok met de zakenvrouw. Tot nu toe werd Smit zes maal gedagvaard en werden bij hem twee claims voor in totaal 600.000 euro neergelegd. Op dit moment lopen er nog drie bodemprocedures tegen de journalist. Hij gaf tot nu toe ruim 70.000 euro uit aan advocaten. De kosten werden tot nu toe geheel vergoed door stichting Muckraker, die journalisten helpt bij geldverslindende juridische procedures."


"Ik zal een dezer dagen een fatsoenlijke donatie op de rekening van de stichting Muckraker overmaken. Deze stichting valt niet onder de beslagen en zal Smit helpen een eerlijke procedure te voeren zonder dat hij hoeft te buigen voor het kapitalistische geweld van Nederlands lieflijkste paar. Het rekeningnummer van deze stichting is 78.49.32.972, Triodos Zeist onder vermelding van ‘Help Smit de zomer en winter door’."

'Journalist Eric Smit, die onlangs geconfronteerd werd met maar liefst twaalf verschillende beslagen op zijn inkomsten en bezittingen door Nina Storms, kan weer pinnen. Dit meldt Storms' woordvoerder Kay van de Linde. De spindoctor/crisismanager is fel: "Eric Smit jaagt door die acties om hem te steunen allerlei mensen op kosten, terwijl hij sinds eergisteren alweer bij zijn geld kan."'

Ik ben niet geïnteresseerd in het leven van Nina Brink. Eric Smit blijkbaar wel.
Hij, of liever gezegd zijn boek - een biografie van Nina Brink, kreeg in de media ook voldoende aandacht. Zeker toen Nina, met haar breekijzer in de hand, in opstand kwam.

De ophef heeft Eric Smit geen windeieren gelegd. Maar zijn gage ging regelrecht naar de bankrekening van zijn advocaat.
Nu is er dus een rekening geopend om Smit financieel te steunen.

Ik zit in dubio:
- ja, ik draag de vrijheid van meningsuiting een warm hart toe. Smit mag schrijven wat hij wil
- Nina Brink daarentegen mag het er niet mee eens zijn en naar de rechter stappen
- Smit kon vooraf incalculeren dat Brink het er niet bij zou laten zitten
- Eric Smit is toch echt verantwoordelijk voor (de gevolgen van) zijn boek.
- hoe vaak worden journalisten aangeklaagd?
- heeft Smit geen goede rechtsbijstandverzekering
- ik heb nog geen lijst met steunbetuigingen gezien (laat staan een motivatie om dit fonds te steunen) van collega-journalisten

Vraagtekens en twijfels.

De afkeer voor Nina en Pieter Storms mag mijn kijk op deze zaak niet vertroebelen.
**************************************************************************  


Geen opmerkingen: