02 december, 2010

Leuke kater



DE WIJZE KATER

In de regie van Jaap Spijkers speelt Mark Rietman in deze prikkelende komedie de rol van de wanhopige en veelgeplaagde koning. Camilla Siegertsz kruipt in de huid van de kater. Het is de eerste keer dat deze rol door een actrice wordt gespeeld. Regisseur Jaap Spijkers: "Het maakt de relatie tussen de koning en de kat scherper, geestiger ook. Het geeft hun dialogen meteen een prettige extra spanning." De afgelopen seizoenen zijn met veel succes Op Hoop van Zegen en Ghetto van Heijermans opgevoerd.
****
DE WIJZE KATER is een komisch boosaardig sprookje in drie bedrijven. Het gaat over een 
jongeman die al zijn geld is kwijt geraakt, omdat hij te goed is voor deze wereld. Zijn kater kan opeens praten en biedt hem de oplossing om de vrouw van zijn dromen te krijgen. Het brutale en slimme beest blijkt een dynamische gangmaker, die zich een plek aan het hof verovert. De koning is door een rattenplaag ten einde raad. De koning raakt zo gecharmeerd van de gewiekste kater, dat hij hem een dag lang de koningsscepter laat zwaaien. En dan staat het rijk op z’n kop! De kater ontmaskert een complot tegen de koning en debiteert dat dieren meer respect hebben voor hun soortgenoten dan mensen.
****
Herman Heijermans' satirische toneelstuk DE WIJZE KATER dankt zijn succes aan de herkenbare vileine tekst. Hij schreef het stuk in 1917, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Met veel humor wordt de mens op zijn onmenselijkheden gewezen. Zijn kritische kijk op mens en maatschappij blijkt van alle tijden.
****
Deze voorstelling was de ijzige wandeling door de sneeuw meer dan waard.

Camilla Siegertsz zet(te) een weergaloze performance neer.
****

Geen opmerkingen: