02 januari, 2009

I agree......

************************
Slechte grap
column THEODOR HOLMAN


Ik ben cabaretiermoe. Ik heb echt genoeg woordspelingen tot me genomen, en grappige verhaaltjes en treffende imitaties van Bekende Nederlanders, maar om nu te zeggen dat ik er echt om heb gelachen... Nee.

Zou er iets mis zijn met mijn gevoel voor humor? Vast.

Ik merkte het vorig jaar al, toen ik met zeventien anderen naar Jan Jaap van der Wal keek en niks vond om te lachen, terwijl ik dat dolgraag wilde.

Feit is dat ik geen Nederlandse cabaretier meer kan zien. Ik weet nu heus wel dat Wilders zijn haar geblondeerd heeft en dat Joran van der Sloot en Peter R. de Vries een gek duo zijn en dat de wereld te veel consumeert en dat we eigenlijk heel gekke, rare, vreemde wezens zijn, mensen in het algemeen en wij Nederlanders in het bijzonder.

Ik hoorde het aan, maar nooit langer dan tien minuten, dan zapte ik toch maar weg.

Wij hebben trouwens in Nederland publiek dat niet meer lacht om een grap, maar om de structuur of de melodie van een mop. Als ik bijvoorbeeld op het toneel sta en zeg: weet u het verschil tussen Wilders en Rita Verdonk? Dat is een anusopening met een geparkeerde hondendrol erin, dan weet ik zeker dat het merendeel van het publiek lacht, terwijl het helemaal geen mop is. Maar het heeft de melodie van een door Vera Keur hoogstpersoonlijk goedgekeurde Vara-witz, domweg omdat ik Wilders en Rita Verdonk met de woorden anusopening en drol verbind - en dan zit je al gauw op Dolf Jansenniveau.

Applaus gegarandeerd.

''Bush, president Bush, weet u wat ze tegen Bush hadden moeten zeggen? Mister president, het enige massavernietingswapen dat gevonden is, woont op het Witte Huis.'' Applaus, want Bush deugt niet, en massavernietigingswapen is ook een gek woord met een 'politieke lading'. (Ha ha ha...)

Midden in de nacht zag ik op Comedy Central twee shows achter elkaar van de Amerikaanse komiek Chris Rock. Kijk, dat was goed. Dat ging over politiek, over McCain, Obama, Bush, negers, vrouwen, over neuken, pijpen, over drugs - en al die andere onderwerpen waar de Nederlandse cabaretiers het ook over hadden. Maar dan goed.

Geen opmerkingen: