18 januari, 2010

Interview



Ruim een maand geleden mailde mijn uitgever Perry Pierik van Aspekt mij: Wim Huijser, Aspekt auteur, wil groot aandacht besteden aan je boek in toBe - een glossy over leven en dood. Hij neemt contact met je op.

ToBe, ik had er nog nooit van gehoord.

Inderdaad, kort daarop nam Wim Huijser, de nieuwe hoofdredacteur van toBe Magazine, contact met mij op. Een paar dagen later ontving ik het blad, dat twee keer per jaar verschijnt.
Het voortraject via Wim Huijser liep uiterst plezierig. Ik, als "interviewgroentje," werd op mijn gemak gesteld.

Ingrid Kortooms, een ervaren bladenjournaliste en -zoals ik nu op Wikipedia lees - dochter van schrijver Toon Kortooms, zou mij interviewen.

Vorige week belde Ingrid om een afspraak te maken. Ze klonk enthousiast en wilde dolgraag weten wat nu fictie en non-fictie was. Die vraag krijg ik graag.
Mijn antwoord is steevast: Ware gebeurtenissen als fundament voor het verhaal - de rest maakt het een roman. Het klinkt cryptisch. Uit de vele (verschillende) reacties maak ik op dat iedereen het zijne eruit haalt. Dat begint al bij de interpretaties van de titel. Leuk.

Vandaag was het dan zover. Goed voorbereid met naslagwerken, documenten, foto's, thee en pindarotsjes wachtte ik de journaliste op.

Ingrid zou hier om half drie zijn, maar "dankzij" haar TomTom (door mij omgedoopt tot DomDom) was zij het spoor totaal bijster. Om drie uur belde ze op om op de ouderwetse manier uitgelegd te krijgen hoe ze hier moest komen. Vijf minuten later ging de bel.

Over het interview kan ik kort zijn: het was een aangenaam gesprek. Ingrid kreeg een kijkje in mijn leven, fantasie en schrijfkeuken. Ze stelde mij op mijn gemak waardoor het ook een "natuurlijk" gesprek werd.

Het artikel (in de rubriek Dossier) over de totstandkoming van "Weg van mijn moeder" verschijnt in het aprilnummer van toBe Magazine.
Voor wie onbekend is met toBe: dit stemmige-maar geenszins sombere tijdschrift met een prachtige layout heeft een oplage van rond de 110.000 = honderdtienduizend en is verkrijgbaar bij Bruna en AKO-filialen.

Aan het idee dat straks wellicht zo'n honderdduizend lezers kennis nemen van mijn debuutroman zal ik wel nooit kunnen wennen.
****************************************************************************************************************************************

2 opmerkingen:

beheerder zei

Fantastisch, wat een hoop lezers ga je krijgen. Op naar druk 2 dan maar? :-)

Ellen ten Bruggencate zei

Je bent een lieverd.