05 januari, 2010

Strooi goed

****************************
Eindelijk heeft Snoepy winterbanden ondergebonden gekregen. Manlief wilde daar eerst niet aan.
"De winter is zo voorbij. We rijden nauwelijks. De hele maand februari zijn we in Florida."
Die smoezen heb ik nu eindelijk kunnen doorbreken. Ik zag mijzelf al de hele ijstijd opgesloten in die wolkenkrabber. No way.

Maar ik moest dus wel even laten zien dat Snoepy die banden ook echt nodig heeft. Dus ging ik gisteren in een sneeuwstorm de weg op. In de achteruitrijspiegel zag ik een bange man mij weifelend nazwaaien.

Op de snelweg tussen het Zuidplein en de Haringvlietbrug had ik het niet breed. Beide weghelften waren besneeuwd. Sporen ontbraken.
Er was (nog) niet gestrooid. Ongelukken ontstaan door mensen die angstig rijden en te vaak op hun rem gaan staan terwijl ze zestig kilometer rijden.
Ik besloot dus dapper in de linkerbaan te blijven en tachtig te handhaven, mijn vingers krampachtig om het stuur geperst .

Snoepy vond het allemaal best. Ze mocht eindelijk weer eens een luchtje scheppen en liet haar nieuwe schoeisel de sneeuw trotseren. Bizar dat de provinciale wegen wel schoon waren.
Ha, en in Zeeland regende het. Het verschil tussen onder -en boven nul.



Maar zie de kleine paden en wegen. Het zijn ijsbanen - levensgevaarlijk. Zelfs de winterbanden hebben daar geen grip op.
Bij Fixet verkopen ze (nep) strooizout voor €15,- per zakje. Zeeuwse boeren, die niet op hun erf kunnen lopen, kopen dat spul grif.



Geen strooizout genoeg?
Onzin zegt Het Parool. Amsterdam heeft voldoende tot juni.

Dat verbaast mij niets.
Een bouwput heeft geen strooizout nodig.

Geen opmerkingen: