31 mei, 2010

(s)tandpunt n(e)l

********************************************
Even gevoelsmatig de wachttijd verkorten met het schrijven van een blogje. We zitten in de wachtkamer van onze Middelburgse tandarts.

In de auto hierheen stond Radio 1 aan: Standpunt NL – een programma waar luisteraars direct telefonisch op kunnen reageren. Femke Halsema was te gast.

Hoe ze het doet weet ik niet, maar ik zie en hoor Femke de godganse dag - al twee weken lang. Ze klonk schor en zwaar vermoeid. Ik vraag me af of Femke nog helder kan denken, of dat haar denkvermogen inmiddels op de automatische piloot staat.

Weer het GroenLinkse riedeltje opdreunen. Weer dezelfde vragen beantwoorden. Vragen die vaak niets met het verkiezingsprogramma te maken hebben. Haar antwoorden komen er als een uit een automaat getrokken Mars uit.

De stelling was: “GL in de regering.”

Ondanks de tandarts had ik een vrolijke bui. Dus moest ik om de niet ter zake doende antwoorden lachen. Een beller zei: “ik stem niet op D66.”
Toen hem duidelijk werd gemaakt dat Femke Halsema in de studio zat, zei hij: “ze moeten dieren niet behandelen als mensen en ze moeten niet denken dat dieren kunnen denken als mensen.”

“Rund!," dacht ik.

Een andere beller vond dat Femke bekakt praat. “U komt vast uit ’t Gooi.”

De GL-voorvrouw verweerde zich door te zeggen dat ze zich tegen dit soort opmerkingen niet kon verweren. En dat is ook zo.

Ik praat ook bekakt. Daar schrik ik iedere keer van als ik mijzelf terug hoor in opnames. Daar kan ik helaas niets aan doen. Maar inderdaad – het lokt wel een vooroordeel uit.

Het moge duidelijk zijn – gelijk de hele verkiezingen – het ging weer eens niet over inhoudelijke punten.

Over inhoudelijke punten gesproken. De deur van de spreekkamer gaat open.
P. wil als eerste in de steun. Dan heeft hij het maar gehad. Zijn naamgenoot controleert nauwkeurig het gebit.
"Beter poetsen, P. Ik moet het nodige standsteen verwijderen."

Mijn P. gaat er wat beter voor liggen. Dan gaat dat jengelende ding aan. Alleen al het hoge geluid gaat regelrecht door merg, been -en zenuwen. Ik zie aan de reflexen van zijn voeten dat manlief het niet prettig vindt.

Hij belooft voor de duizendste keer in het vervolg beter te zullen flossen en poetsen. De tandarts kent hem en geeft hem een dikke knipoog.

Dan nestel ik mij in de martelstoel.

Terwijl de haak en het spiegeltje (tevergeefs) op zoek gaan naar gaatjes en tandsteen - terwijl P&P het over hun golfprestaties hebben (volgens Holman een VVD-sport oftewel nog zo'n vooroordeel) - denk ik aan de kaken van Femke.

Zou zij daar geen last van hebben bij de tandarts??

Geen opmerkingen: