07 november, 2010

Vitamine T


VERRE VRIENDEN – ALAN AYCKBOURN

Weergaloze komedie over vriendschap, frustraties en de zoektocht naar het ware geluk.

Met een sterrencast van vaste Nationale Toneel acteurs, ook bekend van film en televisie;
Anniek Pheifer (First Mission),
Jeroen Spitzenberger (Bloedverwanten),
Ariane Schluter (Terug naar de kust),
Betty Schuurman (Deadline)
en gastacteurs Marcel Hensema en Jelle de Jong (Vreemd Bloed).

Korte inhoud
Een groepje goede vrienden – allemaal dertigers en veertigers – ontmoeten elkaar op een zaterdagmiddag rond lunchtijd. Zij wachten op hun oude vriend Boudewijn. Zijn vriendin is onlangs verdronken en het is tijd om hem op te vrolijken. Zelf hebben ze weinig reden om vrolijk te zijn: een buitenechtelijke verhouding binnen de vriendengroep, ongewilde kinderloosheid en een huwelijk dat op springen staat.

Boudewijn blijkt echter ontzettend vrolijk. Op het irritante af. Dat komt omdat hij beseft dat hij de grote liefde van zijn leven heeft gekend. Zijn geluk is voor de anderen een harde confrontatie met hun eigen eenzaamheid en verdriet.

Verre Vrienden is de toneeldebuutregie van Job Gosschalk bij het Nationale Toneel. Gosschalk – castingdirector/eigenaar van Kemna Casting – regisseert ook de Net 5 serie S1ngle en de nieuwe speelfilm Alle Tijd. Kim van Kooten maakt een nieuwe vertaling. Eerder werkten zij samen aan de succesvolle speelfilm Alles is Liefde.

Verre Vrienden van Alan Ayckbourn – één van de grote komedieschrijvers van het moderne Britse theater – is een hoogtepunt uit zijn werk. Hij laat ons als geen ander lachen om onze eigen tekortkomingen, zo ook in dit stuk één van zijn persoonlijke favorieten.
*********************************************
Wanneer er een toneelstuk van Alan Ayckbourn in het programmaboekje staat, is dat mijn eerste keuze.

Wanneer dat stuk wordt uitgevoerd door deze meesterlijke cast van het Nationale Toneel, dan is een weergaloze avond gegarandeerd.

Ga 't zien!!
******************

Geen opmerkingen: