06 november, 2010

Wolf in schaapskleren

*************************************************
Met grote verbazing heb ik naar de uitzending van DWDD (4/11) gekeken, waarin Mildred Roethof haar documentaire Rauw&Puur kwam aanprijzen.

Of ze wel of niet op de buitengemeen felle reacties van haar "lieve schatjes" had gerekend weet ik niet. Ik lees HIER dat Roethof was uitgenodigd voor een gesprek met één van de moeders en dat ze vlak voor de uitzending hoorde dat ze met de meisjes aan tafel zou zitten.
Deze bewering wordt stellig bestreden door DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia.

Het liep in ieder geval gigantisch uit de hand (ook aan het zweet boven Matthijs' bovenlip te zien), wat heerlijke televisie opleverde.  

Beter goed gejat dan slecht bedacht: Peter Breedveld schreef er een goed onderbouwd stuk over op FRONTAAL NAAKT.

>>Dat het dan nu voor eens en voor altijd duidelijk moge zijn voor elke jongere in de Bijlmer of waar dan ook: als Mildred Roethof je vraagt voor een documentaire over dat je zo leuk rapt en alles – meteen de hond op afsturen. Doe het niet, want ze naait je tot je er sterretjes van ziet. Dat heeft ze gedaan met de meiden in dit fragment uit DWDD en ze deed het twee jaar geleden met de jongeren in haar documentaire Sex Sells.

Roethof gaat te werk volgens een vast procedé: ze wint het vertrouwen van een groep jongeren met wat geveinsde belangstelling voor hun rap-ambities, zet de camera erop en laat uiteindelijk alleen de stoere praatjes van de dames en heren in haar docu zien. In Sex Sells resulteerde dat in een hysterisch pamflet over liefdeloze Breezer-seks in de kelderbox (de docu wordt hier vakkundig door Prediker gefileerd) en in de aflevering van haar docuserie Rauw&Puur zien de door haar gefilmde jongeren zich eveneens ongenadig te kijk gezet. Blaxploitation op z’n Hollands.

Uit het fragment uit DWDD blijkt dat de meisjes van Rauw & Puur precies dezelfde grieven hebben als de jongeren in Sex Sells: Roethof belooft ze van alles, tot inspraak over de montage toe, maar ze neemt snel de kuierlatten als ze genoeg materiaal heeft om haar eigen vooroordelen te bevestigen, en haar slachtoffers horen pas weer van haar als de docu een fait accompli is. Roethof is een seriekaraktermoordenaar.

En ja, ik weet het, de meiden laten zich in DWDD zelf ook niet onbetuigd, en ze zien er woest uit, en ze hébben al die vreselijke dingen in de documentaire zelf verteld, maar dat geeft Roethof niet het recht om over hun ruggen roem te vergaren door een éénzijdig, sensationalistisch beeld van ze neer te zetten. Niet alleen journalistiek deugt dat van geen kanten, het tekent ook de hufterigheid van Roethof, die zich niet moet verbeelden ook maar een haar beter te zijn dan haar slachtoffers.
“Ik geef om deze meisjes”, mispelde ze in DWDD, maar toen de meiden een boekje opendeden over haar gebrek aan ethiek begon ze meteen te dreigen dat ze nog fragmenten in de montagekamer heeft liggen waarin de meiden over hun criminele activiteiten vertellen en als dat openbaar werd, “zouden jullie worden gepakt”, aldus Roethof. “Ik ben juist heel lief voor jullie geweest.”

Zo, daar komt de lelijke aap uit Roethofs mouw. Ze geeft geen ruk om die meisjes, ze exploiteert ze als een koloniale pooier en als ze klaar met ze is, gooit ze ze weg als een uitgeperste citroen. Net als toen met Sex Sells, toen zei ze ook zo begaan te zijn met de door haar gefilmde jongeren. “Wat ik echt wil benadrukken, wat ik echt gewoon belangrijk vind, is dat ik heb best wel veel kwetsbare kinderen aangetroffen”, zei ze bij Pauw&Witteman. Tuurlijk, en die kwetsbare kinderen zijn er echt bij gebaat dat je ze voor het oog van de ganse natie wegzet als een stel wilde apen, zodat jij op televisie de betrokken wereldverbeteraar kunt uithangen.

Maar waag het niet Roethof te bekritiseren, want dan bulldozert ze woest over je heen. Bokito-gedrag is haar niet vreemd, zoals we bij DWDD zien. Ook dat is een kopie van haar gedrag van twee jaar geleden, toen Hassnae haar bedenkelijke manier van journalistiek bedrijven aan de kaak stelde. In een aflevering van het betreurde De Leugen Regeert maakte ze korte metten met de ongefundeerde roeptoeterij van Roethof, Myrthe Hilkens en een aantal andere dames die een leuke boterham verdienden met het opjuinen van fatsoensrakkerige politici die nota bene hun beleid afstemden op dergelijke riooljournalistiek.

Hassnae werd daarop gevraagd voor één of ander late-nightprogramma op de radio, waarin ze met Roethof in discussie ging. Net als bij DWDD werd Roethof ook toen niet gehinderd door enig fatsoen, en ook toen voelde de presentator zich niet geroepen tegen Roethof op te treden, zodat de ander ook eens wat mocht zeggen. Hassnae is niet opgegroeid in Amsterdam-West, maar in een christelijk dorpje waar de mensen nog eerbied hebben voor de dokter en de dominee, dus die deed er na een paar beleefde pogingen uiteindelijk maar het zwijgen toe.

Toen Roethof zich in DWDD realiseerde dat ze met haar geblèr haar eigen glazen aan het ingooien was, trok ze opeens haar cameraman uit het donker om haar gelijk te onderschrijven. Die stamelde dat er met de meiden geen afspraak te maken was – wat vreemd is, want hoe heeft hij dan een hele docu bij elkaar kunnen filmen, nietwaar. De meiden wezen erop dat Roethof en haar cameraman zelf niet bereid waren bij allerlei activiteiten aanwezig te zijn, waarop de cameraman antwoordde: “Wij hebben onze werktijden.”

Sjongejonge, wat een prutsjournalist ben je dan. Je wilt een eerlijk portret maken van het leven van jongeren in Amsterdam-West, maar wat er na vijf uur gebeurt, interesseert je niet, want “we hebben onze werktijden.” Dat die meiden niet het fatsoen hebben bij hun naschoolse activiteiten rekening te houden met de cao-afspraken van de NVJ, daar kan die cameraman natuurlijk niets aan doen.

Zulke journalisten horen nergens meer aan de bak te kunnen komen. Als je zo overduidelijk mensen beschadigt ter meerdere eer en glorie van jezelf, en omdat ‘integriteit’ nou eenmaal niet in je taakomschrijving staat, past slechts een ouderwets beroepsverbod. Zou een advocaat dat niet krijgen als hij te werk ging als Roethof? Of een medisch specialist? Pek en veren voor Mildred Roethof!

Met innige dank aan Prediker voor de nodige research.
Peter Breedveld, 06.11.2010 @ 09:57 << 
**********************************************************************************
.

Geen opmerkingen: