28 augustus, 2009

Uitspraak


Ouders Laura houden voogdij
28.8.2009 - 12:07
UTRECHT (ANP) - De ouders van Laura Dekker behouden het gezag over hun dochter, die een solo-zeiltocht rond de wereld wil maken. De kinderrechter in Utrecht vindt dat de ouders niet slecht zijn omdat ze de plannen van hun kind steunen, maar ze heeft het gezag wel ingeperkt door Laura voorlopig onder toezicht van Bureau Jeugdzorg te plaatsen.
De rechter vindt dat een zeiltocht van twee jaar zóveel afwijkt van wat een gemiddeld 13-jarig meisje meemaakt, dat een ernstige bedreiging van Laura's ontwikkeling te verwachten is. Ook zet ze grote vraagtekens bij Laura's vermogen om met extreme omstandigheden om te gaan.
De Raad voor de Kinderbescherming spande de rechtszaak aan, omdat ze het onverantwoord vindt dat het meisje de reis van twee jaar in haar eentje maakt.
De voorlopige ondertoezichtstelling geldt voor twee maanden. Half oktober moeten enkele onderzoeken naar de situatie en naar Laura zelf zijn afgerond. De kinderbescherming moet concreet laten zien waarom Laura volgens haar de reis niet zou moeten maken. Ook heeft de kinderrechter een kinderpsycholoog aangesteld om de zeilster te onderzoeken. Op basis van die onderzoeken bepaalt de kinderrechter eind oktober of Laura langer onder toezicht van jeugdzorg moet blijven. BRON
---------
Een vraag die mij (juridisch niet onderlegd) bezighoudt: wat als Laura zich nu laat uitschrijven en naar Nieuw-Zeeland vertrekt? Of kan dat niet omdat het onder de rechter ligt?

Ik ga niet herhalen wat ik eerder over deze 'zaak' heb geschreven. De foto spreekt boekdelen.
Het trotse lachen is de vader van Laura wel vergaan.
Ik zie een zweterig gelaat en verwarde, afwezige ogen. Hoe snel kunnen er rimpels optreden.

De man is binnen no time grijs.

1 opmerking:

Angelien zei

Als ze toch vertrekt naar b.v. Nieuw Zeeland, kan ze van de 'Nieuw Zeelandse Kinderbescherming' een zelfde antwoord krijgen als nu van de NL rechter. Idem voor Groot Brittannie. zie: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1282553.ece/De_wereld_keert_zich_tegen_de_droom_van_zeezeilster_Laura